En novellsamling om stress

Åh nu är jag både så glad, pirrig, nervös och förväntansfull på samma gång! Jag ska nämligen få en novell publicerad! På riktigt, i en bok, utgiven av ett förlag :) Känner bara: WOW

Som jag skrivit om tidigare så drabbades jag av utmattningssyndrom för drygt 2 år sedan. När jag försökte återvända till mitt jobb där jag blivit sjuk så började jag skriva på en text om mina upplevelser. Det blev lite som dagboksanteckningar och reflektioner blandat. Jag skrev när jag hade lust eller när jag helt enkelt var tvungen för att jag behövde få ur mig allt som jag bar på inom mig. Men skrivande var helt kravlöst, det var ju aldrig någon som skulle läsa det där? 

Men så gick tiden och under förra våren så såg jag en efterlysning på instagram om noveller till en novellsamling om just stress och utmattning. Det var bästa Emma Holmgren som hade planer på att ge ut denna bok på sitt förlag Parus Förlag. Emma har själv skrivit en bok om sin egen upplevelse av sjukdomen och denna bok var min bibel när jag var sjuk! Den gav mig både, tröst, fakta, igenkänning och en slags samhörighet.

Eftersom jag gillade Emmas bok så mycket och själv hade påbörjat en text på ämnet så kändes det självklart att jag åtminstone skulle ansöka om att få vara med! Deadline var mitt i sommaren, 31 juli, och jag hade bara några veckor på mig att slutföra novellen när jag såg efterlysningen. Jag öppnade dokumentet som legat vilande i min dator länge och insåg att det mest var lösa fragment och inte alls en sammanhållen historia... Men jag var så motiverad att jag tänkte att jag får ta med datorn på semestern i Norrland och skriva där. Det som hände var då att min dator kraschade några dagar innan semester och när jag lämnade in den för reparation och fick höra att innehållet kanske inte gick att rädda så höll jag på att ge upp skrivandet där och då. 

Men jag kände också en så stark känsla av att jag inte ville att min text och mina upplevelser skulle gå förlorade. Så även om den ursprungliga texten inte gick att rädda så beslutade jag mig för att slutföra novellen. Jag började med att skriva ner det jag mindes i huvudet från min tidigare text och sedan fyllde jag på med ny text. Det var som att jag kastades tillbaka till min sjukdomstid och både såg och kände allt så tydligt igen. Ingen kul upplevelse men kanske ett sätt att bearbeta det jag varit med om?

När det nästan var dags för deadline tog jag mod till mig och delade texten med mina två systrar Malin och Caroline för att få deras feedback. Båda två skriver själva och Malin är dessutom journalist och författare till yrke så det var verkligen en enorm förmån att få deras respons på min text.

Ja så tillslut skickade jag alltså in den och någon månad senare fick jag det glada beskedet att Emma valt ut min novell till sin bok! Jag blev så glad och tacksam, och så nöjd över att jag inte gav upp trots rädslor, datorkrash och andra hinder :)

Så nu finns boken snart i en bokhandel nära dig, den går redan nu att förhandsbeställa via Bokus här och via Adlibris här. Och extra bra är att av varje såld bok skänker Parus förlag 20 kronor till stressforskningen via Hjärnfonden!

Om boken:

Stress är den främsta orsaken till sjukskrivning i Sverige. Bakom statistiken finns helt vanliga människor som trodde att de aldrig skulle drabbas.
 Tjugofyra modiga novellskrivare delar med sig av sin historia och ger dig som läsare en unik inblick i utmattningssyndromets verklighet. Möt bland annat den unga studenten med höga ambitioner, kvinnan som älskar en alkoholist, chefen som en dag bestämmer sig för att aldrig mer gå till jobbet, politikern som svimmar på väg till ett möte, polisbefälet som kämpar i motvind på en mansdominerad arbetsplats, mamman som strävar efter perfektionism och sjuksköterskan som måste ge upp och inse att det är hon som behöver vårdas.
 En av årets viktigaste böcker i ett samhälle som är i desperat behov av större förståelse och kunskap om stressrelaterad ohälsa.

När jag ändå är inne på ämnet vill jag passa på att rekommendera några andra böcker på tema stress och utmattning som verkligen har hjälpt mig:

Våga vara rädd - en bok om utmattningssyndrom av Emma Holmgren

Brinntid av Pernilla Alexandersson & Sanna Lillie

 Meningen med hela skiten av Nina Åkestam

Stress och motståndskraft av Olivia Gyllenhammar & Sara Haraldsson

Utveckling och utmaningar från 2016

Ligger hemma med influensa och har knappt varit utanför dörren på snart en vecka. Jag som hade sådan lust att hugga tag i det nya året, men så blev det total inaktivitet istället.. Så är det med livet, svårt att kontrollera allt hur mycket jag än skulle vilja ;)

Idag börjar jag dock kunna formulera hela meningar och tänka lite klarare, så jag fick lust att skriva några rader om 2016 för att summera vad som hänt och dela med mig av mina erfarenheter. Det är snart 1 år sedan jag startade denna blogg och då passar det ju utmärkt med en årssummering!

2016 har inneburit enorma förändringar i mitt liv och de flesta har jag tack och lov valt själv. Året har varit en utvecklingsresa i hög fart. Det började i januari när jag tog tjänstledigt och hoppade på ett flyg till San Francisco för att leva ensam där i två månader, utan att veta var jag skulle bo förutom de första nätterna. Det visade sig bli en resa jag aldrig kommer ångra, tuff på många sätt men mestadels helt fantastisk, utvecklande och rolig. Så många nya platser och människor, så mycket frihet och tid för reflektion.

Jag kommer sedan hem till Stockholm i mars och börjar en utbildning som utmanar och utvecklar mig till max. Att utbilda sig till coach är inte bara att lära sig ett ämne och några verktyg, det är också att låta sig själv bli coachad, att ifrågasätta sina egna invanda tankemönster, att utvecklas personligen och få många nya perspektiv. Jag får också ett nytt nätverk i mina kursare som alla är på olika platser i livet och har med sig olika erfarenheter in i kursen, ett härligt gäng som jag fortsätter hålla kontakten med.

Någonstans här i slutet på maj kommer vår hundvalp Otto hem till mig och Ludwig, massor av kärlek och glädje men även sömnbrist och en varelse som kräver konstant behov av närhet och uppmärksamhet. Som tur är har vi nu hittat en underbar dagmatte men livet har helt klart förändrats sedan Otto kom <3

Sedan kom sommaren och jag tog beslutet att säga upp min trygga anställning som jag haft de senaste 3 åren, med fantastiska kollegor och den bästa chef jag någonsin haft. Men där jag också upplevt den tuffaste perioden i mitt liv då jag blev sjuk i utmattningsdepression för två år sedan. Nu var det dags att ta steget från anställning och ut i ovissheten. Jag hade inget nytt jobb och jag ville inte ha något heller. Jag ville skapa ett eget. Utifrån mina drömmar och mål. Så jag skickade in blanketter till Skatteverket, skrev affärsplan, budgeterade och några veckor senare var jag stolt egen företagare med bolaget Nord Consulting.

Där och då började ytterligare en utvecklingsresa. Det var ingen som skulle servera mig jobb, uppdrag och klienter så det var dags att börja nätverka och sälja. Ett av alla dessa möten var med företaget Add Gender som jobbar med precis det jag också vill göra: sprida kunskap om jämställdhet, normer, genus och mycket annat spännande. De trodde på mig och blev en av mina första kunder! Jag höll en workshop för dem och trots nervositet innan så är det något av det roligaste jag gjort denna höst! Kände att jag var på rätt spår, så här ska jobbet kännas.

Jag börjar senare deras utbildning till Certifierad Normingenjör och igen finner jag mig själv i en utvecklingsresa i hög fart. Här får jag återigen utmana mina egna föreställningar, bryta upp med invanda mönster, bygga på mitt nätverk och en bra grund att stå på i framtida arbete. Utbildningen innehåller skarpa kundcase och spontana presentationer för nya kunder, det är också utforskande av sitt eget varumärke, kompetens, nätverk och att utveckla sitt självledarskap.

Parallellt med detta skriver jag avtal på flera nya uppdrag, jag får förtroendet från flera nya klienter att coacha dem mot nya mål. Jobbar samtidigt vidare med att lägga grunden för mitt företag; skapa ny hemsida, blogga för att sprida kunskap och inspiration, lunchar och fikar och promenerar med massor av nya inspirerande kontakter. Jag hoppar på en bloggutmaning där jag ska blogga varje dag i 30 dagar utifrån ett givet tema (inser vilket enormt JOBB det är att blogga). Jag blir invald i styrelsen för en ideell förening och bokar in styrelsemöten och workshops med detta härliga gäng.

Någonstans i början av oktober inser jag att jag jobbar heltid plus kvällar och helger, att min kalender är fylld till bredden med uppdrag, åtaganden och möten, visserligen roliga men inget blir kul när det går till överdrift. Jag har sprungit runt med hundra spännande idéer, förverkligat massor av dem och kört på i full fart för att avverka resterande. Men plötsligt vaknar jag upp och alla idéer känns overkliga. Inget är lustfyllt och all kreativitet har bytts ut mot prestationsångest. Jag får en olustig känsla och tvivlar på vad jag håller på med egentligen. Jag sa ju upp mig för att jag ville skapa en tillvaro som ger mig energi, som ger mig möjlighet till återhämtning, att lägga min tid och kraft på något som betyder något och är meningsfullt för mig och andra. Men var hade jag hamnat?

I min entusiasm över att vara egen företagare och också i min rädsla över att tacka nej till uppdrag så hade jag tackat ja till alldeles för mycket. Med en utbrändhet i bagaget så kände jag igen signalerna tydligt. Oro, huvudvärk, frustration, svårt att koncentrera mig, en ständig klump i halsen och sedan kom rädslan över att allt skulle kollapsa igen.

Som tur är valde jag att agera annorlunda denna gång, klokare av erfarenhet. Jag har därför under senare delen av vintern valt att avsluta några engagemang och uppdrag. Istället för att se detta som ett misslyckande så ser jag det som en stor seger. Att jag lyckats lyssna till min egen kropps signaler och vågar välja mitt eget välmående före någon slags "yttre framgång" är det största som hänt mig 2016. Jag känner nu att jag kan lita på mig själv, att jag jobbar MED mig själv och lyssnar till min kropp. Jag mår nu bra, har vilat under julledigheten och är till och med peppad på 2017 och på att jobba med saker som ger mig energi! Att få coacha och utveckla människor genom enskilda möten, utbildningar och workshops är det som kommer prioriteras högst framöver. 

Företagandet (och livet!) kommer förmodligen alltid handla om att testa saker, utvärdera, behålla några delar och tänka om kring andra. Jag har stor medkänsla för mig själv angående att jag ville så mycket i höstas och därmed sprang på alla bollar som kastades åt mitt håll, att jag kände ett sådant enormt lyckorus av att få jobba med det jag brinner som mest för att jag inte visste när det var dags att dra en gräns. Jag har medkänsla med mig själv för att jag inte visste det på en gång, men nu har jag lärt mig lite mer och kan ta klokare beslut baserat på dessa insikter.

Tänk att jag bara haft mitt företag i fyra månader och ändå har så mycket hunnit hända. Jag är fylld av tacksamhet över allt jag fått göra, och ser med ljus och värme på framtiden. Jag tar mina lärdomar från dessa månader och smider planer för ett mer balanserat och hållbart 2017.

Jag lär så länge jag lever helt enkelt! Vad har du lärt dig under 2016? Reflektera och dela gärna med dig med en kommentar!

Yoga Camp

Nu har det inte varit mycket action här inne på sistone... Men ibland räcker liksom varken tiden eller orken till. Det är grå oktober utanför, snart november och det har varit en omtumlande höst. Med dagar fyllda av mycket jobb så finns det liksom inte så mycket energi kvar att lägga på bloggen. Men misströsta inte! :) Jag tar det bara lite lugnare ett tag.. Försöker leva som jag lär, och alltså sätta mig själv i första rummet. Tar hand om mig och har inte för hårda krav på vad som "borde" göras. Just nu borde jag faktiskt mest bara göra sånt som ger mig energi och som jag mår bra av <3

En sådan sak är en yoga-rutin som jag börjat med. Efter en intensiv september så lovade jag ju mig själv att ta det lite lugnare i oktober och att jag skulle avsätta tid för yoga (skrev mer om det här). Det tog några veckor (!) in i oktober innan jag kom igång men nu har jag faktiskt yogat 8 dagar i rad, hurraaa!

Anledningen till att jag lyckats med det är delvis såklart för att jag prioriterat mig själv och min yoga, jag har stått upp för detta behov och fullföljt det för min egen skull. Men en annan stor anledning är för att jag startade "Adrienes yoga camp". Jag får då en ny yoga-video skickad till min mail varje dag i en månad. Varje dag denna månad har också ett tema som helst ska genomsyra hela dagen. Det kan vara exempelvis; I accept.../I am capable of.../I choose... och så ska jag fylla i lämplig fras som passar för mig den dagen. Det är SÅ bra, älskar att ha ett mantra för dagen som påminner mig om vad som är viktigt just för mig den dagen.

Och alltså utan att överdriva så tycker jag att denna nya yoga-rutin är helt underbar! Adriene passar mig så himla bra, hon tar liksom inte yoga på för stort allvar, hon gör det roligt och avslappnat och utan fokus på hur man ser ut eller om man gör poserna exakt rätt. Min halvtimme med henne har nu blivit dagens höjdpunkt! Ser så mycket fram emot att bara få sträcka ut, krama om och vara närvarande i min kropp. Precis vad som behövs när hösten känns sådär grå och trist.

Blir ni inspirerade så kolla in vettja! —>  Yoga With Adriene

En mjuk helg efter en hård vecka

En intensiv arbetsvecka avslutas nu med jobb från sängen. Bästa kontrasterna. Har haft mycket jobb och annat engagemang i veckan, några dagar har jag gått hemifrån vid 7 och inte kommit tillbaka förrän 12-13 timmar senare.. pust. Imorse skulle jag dessutom med 7.30-tåget till Uppsala för möten där så när jag kom tillbaka vid lunchtid kände jag att det var jobb från sängen som gällde resten av eftermiddagen!

Sån lyx att kunna variera arbetsmiljö och lyssna till vad kroppen och sinnet behöver just för stunden.

Helgen för mig behöver vara mjuk och återhämtande. Längtar efter frisk luft, mjuka kläder och mysiga stunder hemma. En omhändertagande helg får det bli. Ta hand om er!

Äppelmeditation

Nej, äppelmeditation är inte ett nytt koncept jag lanserar... :) Men idag har jag skalat ca 100 små, små äpplen som jag sedan hackat ner i en kastrull och kokat ihop till äppelmos. Och det kändes ganska så meditativt. Att göra något repetitivt som du behöver fokusera på men utan att anstränga hjärnan så värst mycket, det kan vara riktigt skönt och avslappnande. Jag har fortfarande lite svårt att "bara sitta och meditera" även om jag övar på det. Men ibland kan man ju göra nåt sånt här istället... fundera över livet medan du skalar äpplen!

Detta är nog ganska talande för min helg i övrigt, har inte gjort många knop och det var helt enligt plan. Hade blockat denna helg i min kalender och lovat mig själv att INTE boka in något alls. Välbehövligt. Även om det stundtals känts långtråkigt så vet jag att det var precis vad jag behövde denna fullbokade oktober.

Otto vet hur man spenderar en helg i lugn och ro :) Ikväll vill jag bara krypa upp i soffan, tända en brasa och se den spännande fortsättningen av "Follow the money" som går på svt. Sen hoppas jag att jag är redo för en ny vecka när jag vaknar imorgon. Hoppas ni har en skön söndag!

Lördag i Rosendals trädgård

I helgen kändes det ju fortfarande som sommar och vi tog vi färjan över till Djurgården!

Otto var peppad! Ser kanske lite rädd ut här, men i övrigt var han mycket glad och nyfiken :) Det var första gången han åker färja så lite nervös får han ju vara. Han har dock åkt kanot tidigare (!!)

Färjan stannade vid Gröna Lund men vi sick-sackade mellan alla barnfamiljer och gick med raska steg mot Rosendals Trädgård. Där såg vi bland annat dessa grönkåls-palmer! Så coola!? Visste inte att det var såhär grönkål såg ut innan de plastades in och hamnade i min matkasse.

Vädret var ju strålande och Rosendal kändes som det perfekta utflyktsmålet denna dag.

Vi var dock inte de enda som tänkt denna tanke, så vi stod väl ungefär en timme i kö för lunch/fika... men vi hade ingen brådska så det var ju ingen fara. Efter köandet mumsade vi i oss grillad palsternacka med mangold, nötter och chevrékräm. Plus en morotskaka och kaffe. Mums!

Otto var så himla pigg och sprang hela tiden, vi fick verkligen hålla i honom hårt eftersom han vill hälsa på varenda människa/hund som han ser. Var mycket andra hundar ute denna dag och det var ju spännande såklart. Det är så kul nu när vi har Otto för vi träffar så många andra hundägare som vill prata, och många utan hund också för den delen... alla vill stanna och veta hur gammal Otto är, vilken ras han är etc. Han charmar de flesta :)

Efter lunch strosade vi runt lite. Så gulligt litet rosa hus som vi gick förbi!

<3 <3 <3

En riktigt mysig dag! Så glad för det fina vädret och för att vi hade en hel dag tillsammans och bara kunde njuta.

Fira!

Idag är sista dagen i bloggutmaningen! Yay!

30 dagars bloggande visade sig vara en riktig utmaning, det hade jag i och för sig kunnat räkna ut innan men riktigt hur tufft det skulle bli insåg jag nog inte. När jag dessutom fick nya konsultuppdrag mitt i utmaningen så höll inte riktigt planeringen och därmed har det inte blivit exakt 30 blogginlägg men jag är ändå riktigt nöjd och stolt över de inlägg jag skrivit och att jag hängt med ända in i slutet.

Jag har läst bloggar i flera år och har nu mellan 5-10 bloggar som jag läser varje dag, men det var inte förrän jag själv började blogga som jag insåg vilket otroligt krävande jobb det är och också hur utelämnande det ibland kan kännas (apropå detta rekommenderar jag verkligen Jonna Jintons inlägg om just detta, så läsvärt!). Det är läskigt att skriva om sig själv och sina tankar, men för mig så finns det så himla mycket utveckling i att skriva och att dela med mig till andra att det är värt varje osäker stund. Så jag kommer helt klart fortsätta bloggandet, även om det inte blir nya inlägg varje dag.

Jag är i alla fall väldigt tacksam för att Linda på Bloggsucce har startat denna utmaning och för alla underbara företagare som deltagit. Vi har haft en facebookgrupp där vi har peppat och inspirerat varandra och det har gett mig oerhört mycket!

Nu ser jag fram emot att göra min egen bloggplan och fundera på vilka inlägg jag ska skriva framöver. Är sugen på att skriva mer om personlig utveckling, hur det är att driva eget företag och också mer om jämställdhet och mångfald. Om ni som läser har några önskemål om blogginlägg så blir jag jätteglad om ni vill framföra dem!

Ha nu en fin helg så hoppas jag vi ses här snart igen :)

Snart oktober

Snart dags för oktober! Visst känns det lite som en nystart varje ny månad? Jag tycker att jag får lite mer energi i skiftet och samtidigt att det är ett bra tillfälle att reflektera lite extra kring vad som hänt de senaste veckorna, vad jag trivs med och vad jag vill justera framöver.

Just idag känns kanske energin mer frånvarande med tanke på att jag vaknade till världens ösregn och det känns som att höstens mörker kom över en natt?! :(

Men hur som helst, när jag tittar tillbaka på fina september så finns det en hel del som jag är glad och stolt över men också en del som jag vill och behöver förändra. Jag har gjort två mindmaps över september - en för vad som varit bra, och en för vad jag vill förbättra. Som inspiration tänkte jag dela med mig av några punkter från dem, så kanske du också kan komma igång med en reflektion över månaden som gått och planera inför nästa? Om du inte redan gjort det förstås :)

Höjdpunkter i september:

 • Tecknat två nya samarbetsavtal med kunder som jag kommer jobba med långsiktigt framöver
 • Genomfört min första egna workshop för ett bolag som ville förbättra sitt teamarbete (och det var så kul!)
 • Deltagit i bloggutmaningen och fått massor av nya läsare och bloggkompisar, samt kommit igång med mitt skrivande mer kontinuerligt
 • Påbörjat utbildningen till certifierad normingenjör

Planerar och ser fram emot i oktober:

 • Fler luckor i min kalender - jag behöver landa i de uppdrag jag påbörjat. Rensa kalendern och fokusera på några få saker i taget. Återhämtning mellan uppdrag.
 • Komma tillbaka till yogan. Har haft ett oplanerat uppehåll i sommar, men nu är det dags att hitta tillbaka till mattan.
 • Har bokat in både en fotograf och en person som ska hjälpa mig att sätta ihop en ny hemsida, ser så himla mycket fram emot detta!!

Vad är du mest glad över från september och vad ser du fram emot i oktober? Kommentera gärna om du vill dela med dig!  

De 7 goda vanorna

Har ni läst boken "De 7 goda vanorna" av Stephen R Covey? Det ska ju vara en riktig klassiker inom ledarskap och personlig utveckling. "En av de mest inspirerande böcker som någonsin har skrivits" står det till och med på omslaget :)

Jag fick denna bok i present av mitt förra jobb när jag tog tjänstledigt för att vidareutbilda mig till coach, och sedan visade sig den dessutom vara en del av kurslitteraturen under utbildningen, men ÄNDÅ har jag ännu inte läst den än!! Det känns inte alls bra, jag är ju riktigt peppad på att ta del av den visdom som verkar finnas däri men ändå har jag inte börjat :)

Vad jag har förstått så handlar boken om författarens resonemang kring 7 grundläggande och tidlösa vanor som han rekommenderar för ledare, individer och organisationer. Om vi använder oss av dessa vanor så ökar vi vår förmåga att nå de mål som är viktiga för oss och bli framgångsrika både i arbetslivet och privat. Det låter ju lovande!?

Dagens tema i bloggutmaningen är just #godavanor och när jag såg det kände jag att det måste vara ett tecken, det är dags att jag hugger tag i denna nu! Så nu är jag nyfiken på om någon av er läsare har läst denna och vad ni i så fall tycker?

( Försökte fota lite snyggt men Otto kom och käkade upp blommorna :) )

Jag ska försöka ta tag i denna bok nu, lägger den på nattduksbordet och börjar en god vana i att läsa några sidor varje kväll innan läggdags :) Lovar att skriva ett inlägg om mina tankar när jag läst ut den (lovar dock inte när i framtiden detta sker haha :))

En ny vardag

Hej kära bloggvänner! Denna vecka har jag börjat ett nytt konsultuppdrag som jag kommer ha på deltid framöver. Så himla kul att komma igång med ytterligare ett uppdrag och dessutom ett långsiktigt sådant. MEN när det är fullt upp med att lära sig ett nytt jobb så blir det mindre tid över till blogg :( Det blir en ny vardag med nya rutiner att komma in i och hitta rutiner i. Därför ligger jag lite efter i #bloggutmaningen men jag tänker att det får vara ok. Det ska vara lustfyllt att skriva och jag vill skriva inspirerande inlägg som ger dig som läsare ett mervärde och det är svårt att få till under tidspress.

Jag har inte gett upp dock! 1 1/2 vecka kvar på utmaningen och jag kommer hålla i, men kanske inte exakt varje dag.

Nu ska jag krypa upp i soffan med en kopp te och försöka smälta alla dagens intryck. Hoppas ni har en mysig kväll där ni befinner er :)

Planering

Måndag igen hörrni! Och idag tycker jag verkligen att det känns som höst... När jag skulle ut och rasta Otto imorse ville han knappt gå ut, han är så känslig för kyla lilla vännen :) Men solen skiner i alla fall så det är både jag och Otto glada för!

Dagens ämne i bloggutmaningen är #planering. Hur känner ni inför det? Jag tycker det verkar som att de flesta antingen älskar eller hatar det.. I vårt hushåll är det så, jag älskar att planera medan Ludwig gärna vill ta dagen som den kommer :) Detta kan ibland leda till frustrationer för oss båda, men jag tycker också att det ger oss möjlighet att lära av varandra. Jag kan faktiskt behöva släppa kontrollen ibland och bara vara i nuet, men han kan också behöva ta tag i viss planering då och då!

På måndagar gillar jag att se över min veckoplanering och förbereda mig för kommande vecka. Det ger mig ett lugn att se vad jag har framför mig. Detta år har jag också återgått till en papperskalender eftersom jag tycker att det är en härlig känsla och dessutom ger en bra översikt över veckorna. Men det fungerar ju inte lika bra för digitala mötesinbjudningar tyvärr... :)

En del i planering som jag skulle vilja påminna er (och mig själv!!) om är att se till att planera in tid för återhämtning i era kalendrar! Om det bara finns möten och måsten i kalendern är risken stor att den där värdefulla återhämtningen och tiden för bara dig själv kanske inte blir av. Blocka gärna en stund i kalendern för exempelvis en promenad, mindfulness, läsa en bok eller skriva några rader dagbok om hur dagen varit.

Och till sist, om ni själva känner att ni skulle behöva lite hjälp på traven med strategier för planering så kan jag varmt rekommendera att ni kikar in på min bloggkollega Doroteas blogg! Hon är specialiserad inom planering och coachar personer i hur de kan hantera sin tid bättre.

Hoppas ni får en härlig måndag!

Energi

Denna helg har jag inte alls haft så mycket energi. De senaste stressiga veckorna börjar kännas och jag insåg i fredags att det var hög tid för återhämtning i helgen. Så nu har jag legat och vilat i både sängen och soffan, samt tagit mig tid att helt snöa in på en ny bok jag köpte för någon vecka sedan! Ni kanske har läst bloggen Food Pharmacy? De har ju nu gett ut en bok, jag har snart läst ut den och tycker att den är såå bra!

Som ni ser så handlar den om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Den är skriven på ett kul och inspirerande sätt och jag har verkligen lärt mig mycket nytt! Skulle gärna skriva en recension och sammanfattning när jag läst klart den men tills dess kan ni ju kika in på deras blogg :)

Jag satte igång direkt och testade deras gröna smoothie som ska vara ett himmelrike för tarmen och skapandet av nya goda bakterier.

Den innehåller så himla mycket bra ingredienser, och om man tycker att den smakar för mycket "grönsaker" så går det bra att slänga ner ett äpple i mixern!

Så detta får bli mitt tips till dig som vill ha mer energi: kolla in deras blogg, bok och receptet på "Kebnekaisesmoothie" (det finns en anledning till namnet men det får ni läsa om hos Food Pharmacy :))

Hoppas ni får en fortsatt fin söndag!

Kul på jobbet!

Idag är temat på bloggutmaningen #kulpåjobbet, därför tänkte jag ta med er på min dag för idag har jag faktiskt haft väldigt kul på jobbet :) Det har varit en superintensiv dag men det är ganska mycket så nu i uppstarten av mitt företag, många möten på olika platser. Som tur är så har jag förmånen att möta väldigt många inspirerande människor och det gör att jag just nu har väldigt kul på jobbet!

Dagen startade hemma vid köksbordet där jag fixade med det sista inför en workshop som jag ska hålla på ett företag imorgon!

Därefter begav jag mig ut i det fina vädret för att åka in på möte hos en av mina samarbetspartners. Vi skulle diskutera tips och råd kring karriärcoaching.

Vägen från hemma hos mig till tunnelbanan är så fin tycker jag, det är verkligen en miljö som jag blir harmonisk av. Så bra start på dagen att få gå här.

Mötet gick bra men jag har inga foton därifrån :) Så vi hoppar till nästa möte och det var vid lunchtid då jag promenerade bort till Humlegården där jag stämt träff med en person som jag inte träffat förut och egentligen bara känner via sociala medier! Vi kände att vi hade flera gemensamma intressen och det är väl anledning nog att ses för en lunchpicknick i solen?! :)

Vi köpte med oss en varsin sallad och satte oss ner för en timmes snack om livet, drömmar, personlig utveckling och annat spännande. Fick lov att knäppa en bild på Charlotte, en sån fin person! Så skönt att få landa mellan möten med en person som är närvarande och fyller på med ny energi och inspiration. Det var verkligen ett härligt möte som jag gärna gör om flera gånger!

Efter lunchen promenerade jag genom Stureplan, tog Biblioteksgatan vidare mot Kungsträdgården för ett kundmöte.

Det blev också ett jättebra möte och intressant samarbete på gång, men jag får berätta mer om det senare! :)

Efter detta tog jag inga fler bilder men däremot hastade jag vidare till första utbildningstillfället hos Add Gender! Jag går deras utbildning till certifierad normingenjör och min upplevelse efter första träffen är WOW! Så himla bra upplägg och spännande nätverk och viktiga ämnen som kommer diskuteras. Nu kanske ni undrar vad en normingenjör är för något? Jag kommer berätta mer om det under hösten nu när jag går utbildningen, men för den nyfikne finns mer info här!

Så denna dag var ett bra exempel på när jag har kul på jobbet! För att det skulle ha varit perfekt så skulle jag gärna haft med ett coachsamtal också, men så blev det inte just denna dag :)

Nu är jag fylld av nya intryck och redo för en god natts sömn! Sedan kommer det bli en bloggpaus fram till söndag, men jag hoppas att ni vill komma tillbaka då! :)

Motivation

Ibland kan det vara svårt att hitta motivationen till det du behöver göra, både privat och på jobbet. Vad är det egentligen som gör att vi antingen är motiverade eller inte? Jag har tyvärr inte ett enkelt svar på detta även om det finns oändligt mycket forskning kring just motivation. Men om jag återgår till mig själv så har jag insett att jag blir motiverad när jag gör något som verkligen berör mig både mentalt och känslomässigt. När jag exempelvis jobbar med något som ligger i linje med mina värderingar och där jag känner att jag bidrar till utveckling av både människor och samhället i stort. Ett väldigt konkret exempel är i mina coachingmöten, där behövs knappast någon större ansträngning för att motivera mig eftersom själva samtalet är grunden för det jag vill ägna mig åt.

Om du känner att du har svårt att motivera dig till stora delar i ditt arbete så tycker jag absolut att du bör stanna upp och fundera över vad som orsakar detta och om det möjligtvis går att förändra.

Börja med att fundera över varför du jobbar med det du gör. Kanske var det ditt drömjobb när du började men åren har gått och du har nu andra drömmar? Kanske är det ett jobb som du tycker är tråkigt men som ger dig en trygghet och stabilitet i livet? Ofta kan vi hitta någon anledning till att vi jobbar med det vi gör, och finns det absolut ingenting så är det hög tid att se sig om efter andra möjligheter. För både ditt och företagets bästa!

För egen del känner jag att dessa frågor har hjälpt mig komma fram till att jag behövde säga upp mig och starta eget företag. På detta sätt får jag möjlighet att forma min egen arbetsdag och jobba med de arbetsuppgifter som verkligen motiverar mig och som gör att jag känner en tillfredsställelse i det jag åstadkommer. Men oroa dig inte, oftast behövs inte så pass drastiska förändringar som att säga upp sig och starta eget, ofta kan det räcka med att reflektera över hur det ser ut med din motivation till ditt arbete. Om du sedan känner att något behöver förändras kan du gärna be om ett samtal med din chef där ni tillsammans kanske kan göra små justeringar i dina arbetsuppgifter som leder till en högre motivation för dig, vilket i sin tur ger positiva effekter för både dig och företaget!

Känner du att du behöver någon att diskutera dina tankar om motivation och din framtida karriär med så hör gärna av dig till mig!

Framtidstro

Idag ska vi prata framtidstro! Hur har ni det med den? Vad ser ni fram emot och vad vill ni ska ske i framtiden?

Jag kan känna att jag det senaste året landat i en mer harmonisk känsla inför framtiden. Jag känner mer och mer att jag kan påverka min framtid och att jag har en tilltro till livet. Detta antar jag kommer av att jag lagt mycket kraft och energi på att förändra hur jag lever mitt liv och vad jag gör om dagarna, vilket i sin tur har gett mig en tro om att det går att skapa det liv jag drömmer om.

Jag har också, med hjälp av både terapi och coaching, lärt mig hantera oro inför framtiden och hittat strategier som gör det enklare för mig att vara närvarande i nuet istället för att fastna i ångest inför framtiden. Sedan jag vidareutbildade mig till coach och startade mitt eget företag har jag också funnit en tilltro till att mitt liv kommer bli som det är meningen att det ska bli och jag kommer kunna hantera det hur det än blir. Detta betyder inte att jag inte behöver ha mål och kämpa för att nå dem, men på det stora hela känner jag mig trygg i att framtiden kommer bli bra för mig oavsett hur den formar sig.

Idag fick jag en dos positiv framtidstro! Jag startade ett konsultuppdrag som innebär ett antal coachningar i Uppsala. Tog tåget tidigt imorse och solen värmde redan då.

Uppsala är så vackert och denna dag var riktigt fin och somrig. Det känns jättekul att vara igång med detta uppdrag och jag är så tacksam för att min framtid som egenföretagare fått en bra start!

Lördag morgon

The Daily Toast på Farm Table i San Francisco

Lördag morgon. Jag vaknar utvilad (eller av att Otto krafsar på sängen..). Tar på mig morgonrocken och går trappan ner till köket där jag öppnar dörren så att Otto kan gå ut och kissa, känner efter om det är kallt eller varmt ute, fyller på kaffe i bryggaren, sätter på Nyhetsmorgon på tvn och börjar fixa i ordning frukost.

För mig är veckans bästa stund verkligen den där stunden på lördag morgon, precis när dagen börjar, jag har tid att göra en extra god (och fin!) frukost, jag kan slöa i soffan framför nyheter och planera hur jag ska spendera en helt ledig dag och kväll.

Lördagsfrukost hemma

Det är kanske inte så ovanligt att gilla lördagar extra mycket? Men man måste ju inte vara så ovanlig hela tiden :)

Den perfekta avocadomackan på jane on Larkin i San Francisco

Något jag reflekterar över nu är om detta kommer förändras nu när jag startat eget? Jag är inte längre lika låst i att gå till ett kontor en viss tid varje måndag - fredag. Än så länge kan jag lika gärna fixa den där mysiga morgonen en onsdag och jobba en lördag istället. Vi får se hur det blir, nu ska jag njuta av min lördagsmorgon :) Kram till er!

Hur hittar du flow?

Att uppleva flow i det du gör är något jag tror de flesta förknippar med något positivt och något vi eftersträvar. Men oftast är det inte förrän efteråt vi märker att vi haft flow eftersom du under detta tillstånd förmodligen är så uppslukad av det du gör att du inte reflekterar över annat än just precis det du pysslar med för stunden!

I arbetssituationer kan det vara positivt att uppnå flow eftersom du förmodligen får mycket gjort, kommer på kreativa lösningar och inte tänker så mycket på eventuella hinder och rädslor. Men flow kan också vara positivt att få uppleva utanför jobbet och jag tror att det är lättast att uppnå om du ser till att ägna dig åt något som du verkligen gillar, är bra på och som kräver koncentration, det kan t.ex. vara att laga en ny lite mer avancerad maträtt efter recept, måla om en gammal byrå, sjunga i kör eller kanske helt förlora dig i ett spel.

Enligt Mihaly Cskszentmihaly, som skapat begreppet flow, frigörs kreativiteten av flow och konsekvensen blir att vi mår och presterar bättre. I sin forskning har han ställt frågan "Vad gör livet värt att leva?" Efter att han konstaterat att pengar inte är svaret har han tittat vidare på de människor som finner glädje och tillfredsställelse genom aktiviteter som försätter dem i ett tillstånd av "flow". Förmodligen hinner vi inte känna lycka just under stunden vi är i flow men efteråt minns vi dessa stunder som lyckade och positiva.

Enligt Mihaly har ett tillstånd av flow flera kännetecken. Det handlar bland annat om att:

Du har ett tydligt mål och steg-för-steg. T.ex. om du följer ett recept med tydliga instruktioner.

Det du gör ger dig feedback direkt. T.ex. om du spelar ett instrument hör du direkt om tonen är falsk.

Handling och medvetenhet flyter ihop eftersom det du gör kräver full uppmärksamhet. Du är alltså helt närvarande i stunden, och kan t.ex. inte tänka på vad du ska göra i helgen samtidigt som du är mitt uppe i ett sångstycke.

Tidsuppfattningen förändras. Du känner att tiden bara springer iväg och en timme kan upplevas som några få minuter då du är helt uppslukad i det du gör.

Hur skulle du kunna uppleva mer flow i din vardag? Finns det redan nu några uppgifter du brukar utföra som kan ge dig en känsla av flow? Ta gärna någon minut och fundera!

Oavsett om du upplever flow eller inte idag så hoppas jag att du får en fin fredag! Vi hörs imorgon igen och då är temat #veckansbästa :)

Informationen kommer från boken Kreativitet – teori och praktik ur psykologiska perspektiv, skriven av Eva Brodin m.fl.

Talanger och framtidens ledarskap

Dagens tema i #bloggutmaningen är #mittiveckanpepp! Jag blev peppad imorse då jag var på ett spännande frukostseminarium på Berns där jag både lärde mig en del nytt och fick massor av inspiration. Så mitt pepp-tips till er som har möjlighet är att leta efter något gratis seminarium i din stad på ett ämne som du är intresserad av och boka in det! Du får förhoppningsvis både ny kunskap, inspiration, möjlighet att mingla och nätverka och kanske till och med en god frukost :)

Eftersom jag tyckte seminariet i morse var så pass intressant så vill jag gärna dela med mig till er av vad som sades! Rubriken för seminariet var "Slaget om stjärnorna och framtidens ledarskap". Det arrangerades av WES och Svenskt Ledarskap, moderator var Anna Stenberg från WES och de hade bjudit in en panel bestående av:

 • Katarina Berg, Global HR-direktör Spotify
 • Lars Strannegård, Rektor Handelshögskolan Stockholm
 • Stina Bergfors, Grundare United Screens
 • Fabian Bengtsson, Ägare NetOnNet/Siba
 • Kaj Svensson, Grundare Svenskt Ledarskap

Bakgrunden för paneldebatten var att svenskt näringsliv står inför utmaningar vad gäller att identifiera och attrahera de bästa talangerna till sina organisationer samt att rusta ledare med ett värderingsdrivet och inkluderande ledarskap som bidrar till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett bättre samhälle.

Först diskuterades om det verkligen pågår ett krig om talanger, detta nämns ju väldigt ofta i både media och generellt i HR-branschen och jag kan tycka att det är en överdriven metafor att använda då det pågår verkliga krig relativt nära oss där människor dör och flyr för sina liv. Lars Strannegård var inne på samma tema och sa att han tycker att det är en olycklig metafor både att använda talangkrig och slaget om talanger, dels då dessa referenser är traditionellt manligt kodade (det är oftast män som krigar). Krig handlar också om en styrkemätning, inte om en matchning mellan två parter som behöver varandra och i krig kommer någon till skada vilket förhoppningsvis inte är fallet i rekrytering.

Så ok det var ett stickspår, men vi kanske kan enas om att det inte handlar om ett krig om talanger, men det finns en utmaning i att hitta rätt kompetens och i att få den att vilja stanna och utvecklas i organisationen. Katarina Berg var inne på att organisationer behöver bli bättre på att "fiska i olika vatten", det är inte hållbart att alla företag vill ha kompetens från en specifik utbildning, eller med en specifik bakgrund, vi måste bredda oss mer än så och samtidigt definiera vad en talang är just för vårt bolag snarare än att tro att det finns en allmängiltig talang som passar alla bolag.

Lars Strannegård pratade också om att det finns en förutfattad och stereotyp mening om hur en student från Handels är och att näringslivet inte har hängt med i den internationalisering och utveckling som skett. Många säger till rekryteraren att de "vill anställa någon från Handels" och menar då en viss typ av människa. Men idag är 50 % av handelsstudenterna internationella, den typiska studenten är exempelvis född i Nigeria, har gått på toppuniversitet där och gör sedan sin Masterutbildning i Stockholm på Handels. Men denna person känner inte företagen igen som en "handelsstudent" och detta blir en otrolig kompetensförlust för svenska företag när dessa personer då flyttar från Sverige i brist på jobbmöjligheter efter sin examen.

Det pratades också om ledarskap eftersom det har kommit en del undersökningar de senaste åren som visar att unga människor inte vill bli chef. Men Katarina Berg sa att de klassiska cheferna (som heter typ Björn, Bo och Bengt och är födda på 60-talet) som blev chefer när de var kanske 27 år och sedan fortsatte i rollen tills de gick i pension och hela tiden tyckte att "jag har det perfekta jobbet om det inte vore för alla människor som rapporterar till mig", de är på väg bort (i pension) och de skiljer sig från dagens unga som är chefer så länge de tycker att det är kul. Sedan kanske de åker till Nya Zeeland och chillar några månader, kommer tillbaka och jobbar som specialister istället o.s.v. Mer ombytliga och lustdrivna helt enkelt snarare än att lockas av en titel (allt detta är ju generaliseringar såklart).

Slutligen lyftes frågan också på hur vi kan gå förbi de traditionella nätverken när vi rekryterar, så att vi får mer diversifierade team och ledningsgrupper. Det kom inte så många svar på hur men Katarina Berg förtydligade i alla fall varför vi behöver diversifiering om det var någon som tvivlar på det, hon menar att Spotify naturligtvis jobbar med mångfald och inkludering för att det är det enda rätta, det är politiskt korrekt och rättvist, men också för att det handlar om innovation. Organisationer kan inte rekrytera in ett helt team med exakt likadana personer som kommer från samma utbildning och bakgrund, som sedan sitter och tänker likadant för då kommer vi inte vidare och utvecklar företaget. Det är en överlevnadsfråga helt enkelt.

Mycket intressanta diskussionsämnen och en bra paneldebatt tycker jag! Har ni några synpunkter i ämnet? Kommentera gärna!

Medveten närvaro

Idag är temat i bloggutmaningen att skriva om #dagensuppgift och jag tänkte att jag skulle skriva om en av mina uppgifter för dagen, kanske kan det också bli din uppgift idag eller imorgon?

Uppgiften handlar om att ta ett enkelt steg till att komma igång med mindfulnessträning. Jag vet att mindfulness, även kallat medveten närvaro, är bra av väldigt många anledningar. Det finns vetenskapliga bevis för att regelbunden övning i mindfulness ökar positiva känslor samtidigt som det minskar negativa känslor och upplevelsen av stress (läs gärna mer t.ex. här). Det har också visats i studier att ökad medveten närvaro hjälper oss att förbättra vårt minne och vår uppmärksamhetsförmåga (mer läsning här). Trots all den information och kunskap jag har om detta så har jag ändå haft svårt att få in en bestående rutin.

Dagens uppgift blir därför att jag ska starta "kom i gång"-guiden i den mindfulnessapp som jag laddade ner för många år sedan och har använt sporadiskt sedan dess. Denna guide ska göras under fem dagar och tar endast fem minuter per dag. Den app jag använder är Mindfulnessappen och den är gratis att ladda ner till din telefon. Uppdatering: de har visst börjat ta betalt för den nu, den kostar 20 kr!

Jag tänker också ställa in dagliga notiser i denna app, ett enkelt sätt att underlätta i vardagen, då behöver jag inte själv komma ihåg att jag ska öva varje dag utan tar istället hjälp av en påminnande notis. Du kan då ställa in valfri frekvens, jag kommer att välja varje dag ett visst klockslag och då kommer jag få slumpmässiga påminnelser om att exempelvis lyssna till vilka ljud som finns runtomkring mig just då, känna efter hur det känns i kroppen vid detta tillfälle m.m.

Kan detta vara något även för dig? Det är en liten insats för att på sikt öka ditt välmående, koncentration och samtidigt sänka stressnivåerna.

Inspiration

En inspirerande plats i Californien

Ett av mina syften med att starta mitt företag är att jag vill inspirera. Jag vill inspirera DIG som läser eller träffar mig, inspirera till ett roligt och meningsfullt liv där du är huvudpersonen och ägnar dig åt det som gör dig till den bästa versionen av dig själv.

Jag har själv inspirerats av en massa människor och känner liksom att jag vill ge tillbaka, inte nödvändigtvis till dem som inspirerat mig men till andra som är där jag var för några år sedan eller som helt enkelt behöver en skjuts i rätt riktning.

När jag fyllde 30 år och var i New York med mina bästa vänner <3

För egen del söker jag dagligen upp inspiration med hjälp av pinterest, instagram, podcasts och bloggar. Jag kan liksom inte få nog av vackra bilder, texter och berättelser om människor som lever sina liv på olika sätt men som har gemensamt att de väljer att dela med sig och på så vis inspirera andra. Det kan handla om att jag söker inspiration till vad jag ska äta till middag ikväll, vilka blommor som kan piffa upp köksbordet, vilken bok som jag härnäst ska grotta ner mig i  eller hur jag ska hantera ett problem jag har för tillfället. Att se andra människor dela med sig av sina liv, i både med- och motgång, är något som verkligen ger mig glädje och inspiration.

En bok som inspirerat mig mycket

Att inspirera är också en av mina drivkrafter bakom denna blogg. Om jag genom mina texter och bilder kan förmedla någon slags inspiration så är det så otroligt mycket värt för mig och det är något som gör mig lycklig och ger mig mening i mitt liv. Så det är ju win-win, jag blir själv inspirerad av att inspirera er som läser!

Hur söker du själv inspiration? Dela gärna med dig av tips i kommentarsfältet så hjälps vi åt att inspirera varandra :)