Tre sätt att skapa mer mening i din karriär - utan att behöva byta jobb

I mitt jobb som karriärcoach möter jag många individer som tappat engagemanget i sina jobb. Det kan handla om att företaget inte matchar personens värderingar, dåligt ledarskap eller att man inte får utvecklas och göra ett bra jobb. Om du känner igen dig i detta är det dags att börja tänka på nästa steg i din karriär. Men du behöver inte vänta tills du har ett nytt jobb för att känna mer engagemang och mening i din karriär!

Jag har sammanställt tre metoder baserade på vetenskap som du kan börja testa redan idag för att ge mer mening till din karriär. Forskning från Amy Wrzesniewski föreslår dessa metoder för att reflektera över och omforma ditt jobb så att det passar dig bättre och därigenom öka ditt engagemang och känsla av meningsfullhet.

Enligt forskningen finns det tre aspekter av ditt jobb som du kan omforma; dina uppgifter, dina relationer och dina tankar.

 1. Fokusera på dina styrkor

  Fundera över vilka dina personliga styrkor är och vilka arbetsuppgifter som matchar dem eller får dig att utveckla dem. Se sedan över över vilka av dina arbetsuppgifter som är möjliga att påverka och justera. När du är mer medveten om detta kan du antingen ta ett samtal med din chef och be om mer uppgifter i linje med dina styrkor och/eller aktivt själv ta dig an sådana uppgifter när möjlighet ges i möten och projekt. Sök tillfällen där du får möjlighet att använda dina styrkor även om det bara handlar om att hjälpa en kollega med en viss uppgift.

 2. Stärk dina relationer

  Spendera mer tid på att skapa meningsfulla relationer i ditt jobb och mindre tid på personer och situationer på jobbet som får dig att må dåligt. Det är lätt att dras med i samtal, möten eller andra aktiviteter som inte ger dig energi men om du lär dig uppmärksamma vilka detta är och vågar sätta tydligare gränser så blir det lättare att fokusera din tid och energi på det som känns meningsfullt för dig. Det kan vara små steg som gör att du känner en djupare kontakt med dina kollegor, exempelvis att du vågar öppna upp dig mer till någon du litar på eller varför inte oväntat köpa med en kaffe till en kollega du gillar och visa din uppskattning.

 3. Använd din nyfikenhet

  Försök tänka på dina arbetsuppgifter och möten med människor på ett nytt sätt. Det är lätt att hamna i en negativ spiral när vi tappat engagemanget för jobbet och du behöver hitta nya perspektiv på det du gör för att komma ur detta. I ett exempel från studien; en barista kan ändra tanken “jag brygger kaffe” till “jag gör något som ger människor en god stund och energi för dagen”.

  Ett annat sätt att ändra dina tankar kring dina arbetsuppgifter är att försöka se på dem med nyfikenhet och fråga dig själv vad du kan lära dig från dem? Se på några av dina “to-do’s” och fundera över vad du kan få ut av att göra dem istället för att tänka att du måste göra dem. Studien fann att när människor är motiverade av nyfikenhet, snarare än rädsla eller förpliktelse, känner de sig mer nöjda med sina prestationer.

  Detta handlar inte om att enbart positivt tänkande kommer få dig att trivas på jobbet, men det kan vara en metod att använda om du känner att du vill påverka din arbetssituation och försöka se på dina arbetsuppgifter på ett nytt sätt.

Dessa tre steg kräver en del insats från din sida och kommer dessvärre inte ge dig en omedelbar förändring. Men om du testar en eller flera av dessa metoder under en period så kommer du förhoppningsvis känna en ökad känsla av meningsfullhet i ditt arbete. Min erfarenhet är att bara av att ta tag i sin situation och proaktivt försöka förbättra den så kommer kommer en ökad känsla av motivation och engagemang.

Jag hoppas att detta kan hjälpa dig stå ut med en dränerande arbetssituation tills du kan byta jobb och att du kan hitta kraften att ta dig igenom denna period i ditt liv.

Vad är det första du vill testa för att ge mer mening till din karriär?

Forskningen bakom dessa råd hittas här


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Christine Nord

Livs- och karriärcoach