Tre steg till mer fokus på jobbet

För några veckor sedan gick jag kursen GTD – Getting Things Done, hos Centigo.  Jag har nu haft lite tid på mig att implementera det jag lärt mig och tänkte dela med mig av hur det gått!

Kursen gav mig väldigt konkreta tips på strategier, det är en metod med tydliga steg att följa men det går även att välja de delar som passar just dig. Jag har svårt att införa ett helt nytt arbetssätt direkt och har därför testat några delar för att sedan bygga på med mer. Det jag förändrat i mitt arbetssätt sedan kursen är:

  • Skapat tre mappar i min mail och sorterar ALLA mail i dessa tre mappar eller slänger mailen. Strävar med detta efter en ”zero inbox” där jag inte har typ 3425 olästa mail utan allt sorteras och antingen tar jag action eller slänger/arkiverar. De mappar jag skapar är Aktivitet, Arkiv och Väntar svar.

  • Bokat in en timme varje söndag då jag går igenom alla uppgifter jag samlat på mig under föregående vecka samt planerar för kommande vecka. Det kan vara olika mail, saker jag skrivit på någon av alla min to-do-lists, dokument jag fått etc. Jag samlar ihop allt och prioriterar aktiviteter och ser till så att jag inte missat att följa upp något under veckan. Jag “jobbar” alltså inte denna timme, det handlar mer om att strukturera och planera.

  • Blockar tid i min kalender för ”uppgifter”. Jag skriver så pass generellt och preciserar inte vilken uppgift jag ska göra eftersom detta behöver prioriteras där och då utifrån de listor jag skapat och vad som är mest aktuellt just då. Tidigare brukade jag skriva till exempel Fakturering och lägga in en timme i kalendern men då blev det oftast så att något annat dök upp som jag behövde prioritera och så sköt jag hela tiden fram den där stackars faktureringen eller vad det nu handlade om.. Med detta nya sätt skapar jag utrymme i min kalender för att utföra det som är viktigast för mig just där och då.

Dessa nya arbetssätt har inte krävt så stor insats från mig att implementera men de har redan gett mig ökat fokus och minskad oro. Jag ägnar inte längre lika mycket tid åt att fundera över om jag missat saker och det är SÅ skönt. En annan skillnad är att jag ofta känner att jag vet precis vad jag behöver ta tag i när jag väl får en stund över vid datorn mellan möten.

Vill du också skapa mer hållbara rutiner i ditt arbetsliv? Det finns fortfarande chans att gå kursen med min rabatt, boka in dig på nästa kurstillfälle den 10 juni! Ange min kod HÅLLBAR så får du 1000 kr rabatt.

Anmäl dig här!

Christine Nord

Livs- och karriärcoach