Five Fun Facts

Jag har snappat upp en del kul info om denna stad under mina senaste veckor här. Dels genom att dagligen bläddra igenom de största nyhetssajterna men också via att prata med människor här :) T.ex. när jag och Ludwig tog den där guidade turen till Sonoma så hade vi en utmärkt guide som var en äkta lokalinvånare vars familj bott här i tre generationer så han kunde ett och annat om staden. Tänkte därför dela med mig av fem förhoppningsvis intressanta upplysningar om San Francisco, here we go!

1.Staden har ca 800 000 invånare. Endast! Men å andra sidan är det USA´s näst mest tätbefolkade stad så man får känslan av betydligt fler människor.

2. Medelåldern bland invånarna är 38 år.

3. Det finns fler hundar än barn i denna stad. Detta märks verkligen! Hundar är dessutom välkomna i princip överallt, på caféer och i affärer. Det finns otroligt många hunddagis, en hundkyrkogård, hundspa, "rooftop dog cocktail parties" m.m.

En anledning till detta är att det är extremt dyrt att bo i denna stad och därmed ännu dyrare om du ska försörja ett eller fler barn (så folk skaffar ej barn eller flyttar när det är dags). En annan anledning är att staden har en hög andel homosexuella invånare, och enligt vår guide är det många som skaffar hund vid svårigheter att få barn.

Dock berättade guiden också att det är en baby-boom på gång nu på grund av att väldigt många typ 23-åringar fått välbetalda techjobb och tjänar sexsiffrigt direkt efter examen. Detta gör att de kan etablera sig här och stanna kvar även efter de fått barn. Guiden (som såg ut att vara i 40-årsåldern) hade precis gift sig och sa att de kanske mot sin vilja skulle behöva lämna staden de älskar för att ha råd att bilda familj. Och då hade han ändå tre jobb parallellt i nuläget.

4. Chinatown i SF är den största chinatown utanför Asien och hela 120 000 kineser bor i San Francisco.

5. Det här är absolut ingen kul fakta, men viktig: San Francisco har det högsta antalet hemlösa per capita bland alla större städer i USA. Så deppigt. Och just nu är det mycket i medierna kring detta för staden har bestämt sig för att "vräka" en samling hemlösa som satt upp tält och bosatt sig i. Läs mer här vid intresse!

Christine Nord

Livs- och karriärcoach