Intervju: Framtidsfeministen

Visste du att kvinnor i Sverige har tre miljoner lägre livslön än män?? Det beror bland annat på att kvinnor har lägre pension på grund av lägre lön, tar ut mer föräldraledighet och sparar mindre del av sina pengar i aktier och fonder.

Inkomstskillnader mellan män och kvinnor är inte bara orättvisa här och nu, de får även konsekvenser längre fram i livet då ålderspensionen baseras på dina inkomster under ditt arbetsliv. Det faktum att många kvinnor tidigare i livet arbetat i mindre omfattning och till lägre lön än män medför alltså att de även som pensionärer i genomsnitt har lägre inkomster än männen.

Som trogna läsare säkert redan vet vid det här laget är jag intresserad av att försöka bidra till att skapa ett jämställt samhälle men ibland kan det kännas hopplöst och svårt att veta hur jag som individ kan vara med och förändra detta. Jag ser dock både stora som små initiativ lite här och var ute i samhället, och jag blir lika imponerad varje gång jag ser en enskild individ som väljer att lägga sin kreativitet, tid och kraft på att göra en positiv förändring i samhället.

För någon vecka sedan träffade jag en av dessa individer. Vi hade följt varandra på twitter ett tag, jag hade haft en impuls av att vilja ”gilla” och ”dela” ungefär allt hon tweetade men ville inte framstå som en stalker så jag nöjde mig med någon like och retweet här och där :) Men så var jag på Juseks event Akademikerkompetens, jag twittrade om detta och får då ett meddelande på twitter där denna människa föreslår en gemensam lunch eftersom hon är på samma event! Hur underbart initiativ?! Väldigt underbart om du frågar mig!

Sagt och gjort så möttes vi upp i lobbyn vid lunchtid, det blev som en riktig blind-date typ ”jag har på mig en blå jacka och bruna skor, ser du mig”. Jag visste inte ens hennes namn, visste bara att jag skulle få luncha med FRAMTIDSFEMINISTEN.

Framtidsfeministen är ett initiativ taget av Sandra Lindqvist och det handlar om att hon vill bidra till en jämställd framtid genom att investera i jämställda bolag samt stötta bolag i deras resa att bli mer jämställda.

Jag har nu fått möjligheten att ställa några frågor till Sandra och hoppas att detta kan ge både kunskap och inspiration till er!

Sandra, vad är Framtidsfeministen och hur startade detta?

Framtidsfeministen brinner för en jämställd framtid där män och kvinnor har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Jämställdhet ger lönsammare bolag, lyckligare kvinnor, män och barn. Jämställda bolag presterar även bättre på börsen. Inom projektet Framtidsfeministen gör jag två saker; det första är att hjälpa bolag att bli mer lönsamma genom jämställdhet och det andra är att jag förvaltar en aktieportfölj med jämställda bolag. Denna aktieportfölj är helt transparent och öppen för alla att se och följa.

Vad vill du uppnå med detta projekt?

Med Framtidsfeministens aktieportfölj finns det två mål; dels att få maximal avkastning på lång sikt samt att öka det kvinnliga aktieägandet. Genom ett ökat kvinnligt ägande (kvinnor äger idag endast ca 10 % av alla börsnoterade aktier) kan vi sätta press på styrelser, bolag och ledning att bli mer jämställda.

Jag ville också öka risken i mitt eget sparande. Kvinnor har idag mer pengar på banken än män och män investerar mer i aktier, även fast kvinnor är minst lika bra som män på att välja bra aktier. Detta bidrar till en ekonomisk ojämställdhet eftersom vi kvinnor då får väldigt låg ränta på våra pengar medan mäns pengar kan dubblas flera gånger om, pga. ränta-på-ränta-effekten, på lång sikt.

Hur väljer du ut företag till din aktieportfölj?

Det första jag vill säga är att det inte är svårt att investera i aktier! Man behöver varken vara expert eller rik utan det viktigaste är att börja med till exempel #200kr. När jag investerar gör jag det långsiktigt och i bolag jag tror på och förstår vad de gör. De ska finnas med på Stiftelsen AllBrights vita lista vilket innebär att de har minst 40/60 andel kvinnor och män i ledningen, hög andel kvinnor i linjen och hög andel kvinnor i styrelsen. Sedan vill jag också att de delar ut en del av sin vinst till mig som aktieägare. Om du vill läsa mer i detalj hur jag gör så har jag skrivit om det här.

Hur har utvecklingen sett ut för din jämställda aktieportfölj?

Framtidsfeministens aktieportfölj startade i maj 2015 och har sedan dess gått mycket bättre än börsen i Sverige. Framtidsfeministens aktier har gått upp 6 % medan börsen (OMXS30) har gått ned – 20 %. Det är en skillnad på 26 procentenheter. Om du investerade 100 kr för ett år sedan skulle du alltså ha 106 kr om du investerat i samma bolag som Framtidsfeministen.

Varför är det viktigt att investera i jämställda företag?

Det är enkelt: jämställda bolag är mer lönsamma och presterar bättre på börsen vilket ger mer pengar i slutändan till mig som aktieägare. Jag vill att mina sparpengar ska växa och för det är börsen det absolut bästa alternativet över tid.

Det framkommer i flera undersökningar att kvinnor är mindre riskbenägna än män, varför tror du att det är så?

Jag kan bara gå till mig själv och jag vet varför det dröjde 30 år innan jag skulle våga köpa min första aktie: jag trodde att jag inte kunde tillräckligt och var rädd för att misslyckas. Men nu vet jag att det inte är svårt att ta kontroll över sitt sparande och det tar inte heller så mycket tid! Jag ser över min aktieportfölj en gång om året och det tar ungefär åtta timmar.

Sedan kan det faktisk vara bra att vara mindre riskbenägen än män när det kommer till aktier. Kvinnor generellt sprider sina risker bättre och lyckas bättre på börsen än män.

Vad ser du för effekter i samhället om fler kvinnor skulle investera i aktier?

Jag ser framförallt två viktiga effekter. Först ger fler kvinnliga aktieägare ökat inflytande för kvinnor i bolagen vilket gör att vi kan vara med att påverka högst upp och sätta press! För det andra så behöver vi flytta vårt sparande från storbanken till börsen. Jag gör så att jag har lite buffertpengar på banken för utgifter i närtid och sedan ligger största delen av mitt sparande i aktier. Orkar man inte köpa enskilda aktier så finns det jättebra billiga aktieindexfonder som är ett bra alternativ. Här beskriver jag mer hur du kan spara smartare, så att du kan gå i pension flera år tidigare, utan att du behöver dra ner på kostnader eller öka inkomsten.

Vad kan du ge för råd till den som vill börja investera i jämställda aktier?

Det är inte svårt och det tar inte mycket tid! Våga prova. Börja med lite pengar som du har råd att förlora, kanske #200kr. Praktisk erfarenhet är det bästa så det gäller bara att komma igång. Vill du se hur det går för Framtidsfeministens aktieportfölj så finns den att följa på både Facebook och Twitter.

Tack för dina svar Sandra! Visst är det imponerande? Jag blir direkt peppad på att starta ett jämställd aktiesparande! Om vi ska tro på det vi just läst så är det alltså inte svårt att spara i aktier: det viktigaste är att komma igång! Och extra peppande blir det ju om vi tänker att vi genom aktiesparande kan vara med och påverka bolagen att bli mer jämställda. Så - se över om du har möjlighet att investera 200kr som ett första steg och investera dem i så fall i ett jämställt bolag! Tillsammans bidrar vi till en ekonomisk jämställd framtid!

Kolla gärna in Framtidsfeministens guide för att kunna komma igång direkt:

Christine Nord

Livs- och karriärcoach