Känn rädslan och våga ändå

Jag har fått en läslista av Leapfrog där jag går min utbildning till certifierad coach, den innehåller ca 10 böcker som vi rekommenderas att läsa under kursens gång. Alla behöver inte läsas innan kursen är slut och det finns ingen prioritetsordning, man börjar helt enkelt med den som ger mest läslust och sedan fortsätter man!

Den bok som tilltalade mig mest och som jag började med var denna s.k. självhjälpsbok skriven av Susan Jeffers:

Om det var det färgglada omslaget eller den träffande titeln som lockade mig mest låter jag vara osagt :)

Redan första kapitlet var helt otroligt medryckande och ”ögonöppnande”, jag satt bokstavligt talat med öppen mun och uppspärrade ögon när jag läste… ;) Det var dels mycket igenkänning i mina egna känslor och vänners berättelser om deras rädslor, men även så mycket inspiration till att vända på våra rädslor och framförallt att gå emot dem – känn rädslan och våga ändå!

Det finns ju många rädslor som hindra oss från att göra det vi vill i våra liv och jag tror knappast att någon människa är helt skonad från rädslor. Exempel på rädslor kan vara; att tala inför publik, att byta jobb, att misslyckas, att bli framgångsrik, att bryta upp från sin partner, att bli gammal, att bli sjuk, att dö etc… listan kan göras lång och jag kan absolut bocka i de flesta där, jag har faktiskt någon gång i mitt liv känt av alla dessa rädslor om jag tänker efter.

Jeffers argumenterar för att alla dessa rädslor egentligen handlar om samma sak och det är detta: "Jag kan inte hantera det!" Det är alltså egentligen inte en rädsla för exempelvis att bli gammal utan en rädsla inför om och i så fall hur vi kommer att kunna hantera detta. Denna insikt ska sedan hjälpa oss att flytta oss från en position av Pain till en position av Power (från smärta till makt). Så om vi inser att det vi är rädda för egentligen handlar om att vi är rädda för hur vi ska hantera situationen så har vi ju genast mycket mer makt att påverka situationen än om vi tror att vi är rädda för att bli gamla (det går ju liksom inte att påverka, det kommer hända så länge vi lever…)

För att komma till en position av power så behöver du dels ta ansvar för dina handlingar och dina tankar, du behöver bli medveten om din s.k. ”chatterbox” som är det pågående tjattret i ditt huvud (ofta osunda och negativa tankar som vi byggt upp under en längre tid), du behöver även inse att du har ett val angående hur du vill se på din situation och hur du hanterar den.

Om jag tar mig själv som exempel här så kan jag berätta att jag självklart var rädd när jag bad min chef om tjänstledigt, jag var också rädd när jag sökte utbildningen till coach och jag är rädd än idag även fast jag nu både fått tjänstledigt och kommit in på utbildningen. Några utdrag ur min ”chatterbox” kan låta såhär: du kommer ändå inte komma in på utbildningen, du är för ung, för oerfaren, och vad ska hända sen då när du gått utbildningen? Kommer du kunna jobba som coach? Kommer någon vilja anlita dig? Kommer du vara bra på det eller ens gilla det? Hur ska det se ut på ditt cv att du varit borta från arbetsmarknaden så länge, först som sjukskriven och sen som tjänstledig?

Ja ush jag blir trött bara jag skriver det här :) Så himla onödiga tankar inser jag ju när jag skriver ner dem. Men innan jag började registrera dessa tankar så var de en så naturlig del av min inre dialog att jag inte ens märkte dem, de blev sanningar för mig och de påverkade mina livsval.

Nyckeln för mig har varit att praktisera mindfulness, alltså något så enkelt som att vara tyst med mig själv regelbundet :) Efter ett tag började jag höra dessa negativa tankar och även känna dem inom mig. Tidigare hade jag jättesvårt att ha det tyst omkring mig, satte alltid på tv eller musik så fort jag kom innanför dörren hemma, hade en podd eller låtlista igång i hörlurarna var jag än gick och kunde seriöst knappt gå på toa utan att ta med mobilen för att distrahera tankarna på något annat än min inre röst... Så steg ett – lyssna till dig själv, sedan kan du välja om du vill försöka byta ut dessa tankar mot något lite mer inspirerande och peppande! För som den gamla klyschan säger – om inte du tror på dig själv, vem ska då göra det? Och tänk om jag varit för rädd för att ta dessa beslut, hur hade mitt liv sett ut då? Vad hade jag gått miste om? Det finns så otroligt mycket fint i livet och det är så synd att våra rädslor ska behöva stå i vägen för att välja det liv som vi blir lyckliga av.

Det jag kan vara något kritisk till i denna bok är när det handlar om att tänka positivt så tycker jag att det blir lite väl glättigt (kanske amerikanskt?). Det känns lite väl mycket ”du är din egen lyckas smed” över det hela, jag anser absolut att lycka handlar mycket om hur du förhåller dig till det som händer i ditt liv men samtidigt försöker jag vara medveten och lyhörd inför att alla människor inte har samma förutsättningar att bara ”tänka sig lyckliga”. Men med den brasklappen så tycker jag ändå att man kan få ut mycket även av detta kapitel i boken.

En viktig punkt i boken är också att om du väljer att förändra ditt tankemönster och dina handlingar, om du alltså börjar göra det du är rädd för trots rädslan, så kommer det finnas flera personer i din omgivning som inte stöttar dig i detta. Ja det kan låta konstigt och du kanske tänker nu att nej men min partner/kompis/syster/chef skulle absolut stötta mig i att jag vågade mer! Men sanningen är den att det kan vara skrämmande för din omgivning att du börjar ta för dig mer, att du inte längre är lika förutsägbar och att du kanske vågar göra saker som de själva är rädda för. Detta kan bli obekvämt, även om de inte vill erkänna det, men det viktiga är att du är medveten om det och inte låter detta hindra dig. Du kanske till och med behöver utvärdera vilka människor det är du väljer att ha runt omkring dig.

Ytterligare en strategi för att våga ta läskiga beslut är att ändra ditt förhållningssätt från att det bara finns ett rätt svar till en s.k. ”no-lose”-mentalitet. Alltså att det finns flera bra alternativa vägar och dessutom går det att ändra sig igen i framtiden. Exempel: du står inför ett nytt jobberbjudande men du har också bra utvecklingsmöjligheter på ditt nuvarande jobb. Då kanske du känner att valet är livsviktigt och att om du väljer fel så kommer hela din karriär att förstöras. Om du tänker så blir det ju självklart ett väldigt ångestladdat beslut och vad du än väljer kommer du gå och oroa dig för om det var rätt eller fel, men tänk dig att du istället väljer att se på det som att du har två bra val framför dig:

  1. om du stannar kvar kan du fördjupa dina relationer och kunskaper på den arbetsplatsen, kanske bli befordrad längre fram och sedan byta om du skulle vilja
  2. om du väljer det nya jobbet så får du nya relationer och kunskaper, kanske utökat ansvar och om det inte blir så bra som du tänkt så har du lärt dig något av det och kan söka dig vidare till ett annat jobb.

Så om du intalar dig själv att du kommer kunna hantera situationen oavsett vilket val du väljer så är det lättare att ta ett beslut och du är mer mentalt rustad att faktiskt hantera det som kommer efter beslutet.

Detta var endast några punkter ur boken, men jag rekommenderar verkligen att läsa den som helhet för ytterligare förståelse i detta. Det finns även väldigt bra övningar du kan göra som jag själv jobbar på nu.

Avslutar med denna bild som jag lånar från @annsoblixt på Instagram, den träffade mig rakt i hjärtat och är något jag vill dela med mig av <3

Christine Nord

Livs- och karriärcoach