Bara få va mig själv

Jag blev så otroligt inspirerad av Lalehs senaste singel att jag känner att jag måste skriva några rader om detta. Ni vet när man känner att en låt bara talar till en? När håret på armarna reser sig och man vill bara trycka repeat tills man inte klarar av mer??

När jag tittade på videon och fick både ord och bild framför mig så kände jag bara att det här är soundtracket till mitt liv just nu! Och det är också soundtracket till hur jag vill vara som coach, det jag vill förmedla både nu med mina övningsklienter men också om jag får möjlighet att jobba med detta även efter min utbildning.

Om du inte redan hört låten, lyssna. Och om du redan hört den, titta också. Plugga in hörlurarna och kolla på mobilen för maximal här och nu känsla. Bara att klicka på play här nere i rutan :)

Det jag så djupt fastnat för är hennes budskap om att våga vara sig själv och inte följa alla andras värderingar, normer och viljor om hur du och alla andra ska vara. Det kan låta så himla enkelt att ”vara sig själv”, det är väl bara att kliva upp ur sängen på morgonen och vara? Du är ju dig själv? Eller?

när jag tittar in i ljuset ser jag pusslet som vi lagt
och då faller alla bitarna på plats
och när jag hör dem säga orden som de många gånger sagt
så många gånger så man nästan tror på allt

Något jag insett de senaste åren är att vi människor (jag!) kämpar med att tillfredsställa alla andra runt omkring oss och de förväntningar vi tror att andra har på oss, och att den vi sist av alla lyssnar på är oss själva. Vi går till jobb vi kanske inte utvecklas av, vi går på middagsbjudningar vi kanske inte ens har roligt på, vi engagerar oss i sporter, hobbys m.m. som kanske är någon annans dröm men inte vår egen. Vi matas med budskap från sociala medier och samhället i stort om vad som är viktigt, vad som ger status och erkännande, hur vi ska vara för att bli omtyckta. Allt detta talar såklart djupt till oss eftersom vi alla vill bli omtyckta och ha en gemenskap.

de alla gånger man har väntat på att dagen ska ta slut
men alla orden följer ändå med en hem
tror att man kan vänja sig och kanske kan stå ut
men jag ska aldrig mer titta ner igen

Men det behöver inte finnas en motsättning mellan att vara sig själv och att bli omtyckt! Det är snarare så att du kan finna ännu mer gemenskap, kärlek, trygghet och inre lugn om du vågar vara dig själv. Det kanske inte är exakt samma gemenskap som du har runt dig nu men kanske en annan, andra vänner, andra hobbys, andra samlingar av människor som också lyssnar till sina värderingar och vågar följa dem.

nä, jag tittar inte ner mer
jag tittar upp mot himlen
så, finns det nån här, finns du ens
för, idag ska de få höra sanningen
jag ska aldrig ta skit igen

jag ska bara vara mig själv

För att kunna följa våra egna värderingar måste vi ju först ta reda på vilka de är, och det kräver några fler blogginlägg känner jag :) Men en enkel övning i rätt riktning kan vara att börja med att kika i sin kalender så här på måndag förmiddag och se vilka aktiviteter som är inbokade i veckan. Titta på dem och ställ dig några frågor: Varför har jag bokat in detta? Med vem? För vems skull? Vad skulle jag kunna göra med min tid istället? Vad skulle jag göra om allt var möjligt?

Lycka till och ha en fin vecka!

Christine Nord

Livs- och karriärcoach