Tre nya insikter

Som jag skrev tidigare så har jag legat hemma med en rejäl förkylning de senaste dagarna. Jag mår bättre nu och har till och med klarat av att ge mig iväg på en "starta eget-kurs" idag! Jag kände direkt att jag återfick motivation och inspiration till mitt företag som jag håller på att starta. Men jag insåg också att jag verkligen deppat ihop senaste dagarna när jag bara legat hemma i sängen.

Något jag lärt mig den senaste tiden är att göra så gott jag kan för att lyssna till mig själv och de känslor som kommer och går i livet. Det hjälper sällan att bara försöka "tänka positivt" och jag kände idag att jag behövde ta mig lite tid till att reflektera över varför jag känner som jag gör och hur jag kan hantera det. Jag tänker att det kan vara fler som hamnat i liknande situationer och vill därför dela med mig av mina insikter från min reflektion!

  1. Tålamod

Jag måste verkligen ha tålamod just nu. Jag håller ju på med en hyfsat stor livsförändring i och med att jag går från en trygg tillsvidareanställning vidare till något helt nytt som egen företagare. Denna omställning kommer ju ta tid! Det finns så otroligt många idéer, drömmar och planer i mitt huvud angående mitt företag men allt detta kommer inte kunna ske nu. Jag vill t.ex. skapa massor av informativa blogginlägg, en hemsida, en logga, kursmaterial till workshops, utbildningar, en eller flera online-kurser, skriva en bok m.m. Ja ni hör ju, det där är ju inget man avverkar på en vecka direkt! Men i ens huvud kan det lätt kännas som att allt måste ske NU. Men där måste jag sätta stopp och ha tålamod.

         2.  Tillit

Kopplat till den första insikten så måste jag också öva mig i att ha tillit till att det som är meningen att det ska ske kommer att ske. Jag kanske inte har alla svar här och nu men det kommer att visa sig. Jag vet till exempel inte exakt hur man skapar en onlinekurs, och jag har inget förlag som knackat på min dörr och bett om att få ge ut min bok :) Men om det är meningen att jag ska göra det så kommer det förmodligen visa sig så småningom hur det ska ske. Jag tror att en bra början är att tro på att det kommer ske och slappna av i det, om jag stressar upp mig kommer jag bara blockera mig och fastna i oro.

                3. Trägen vinner!

Utöver att känna tillit så måste jag också jobba hårt för att få det jag vill. Det kommer som sagt förmodligen inte stå en förläggare eller en coachklient och knacka på min dörr imorgon, så jag måste vara beredd på att verkligen jobba för att skapa min dröm ett steg i taget. Jag får prioritera bland allt jag vill göra och börja med något av det. Små framsteg kommer också ge mig mer motivation att fortsätta!

Jag känner mig redan lugnare och ska försöka repetera detta för mig själv de kommande veckorna. Oavsett vad du eventuellt står inför så kan det vara nyttigt att ta sig en stund för att fundera över varför du känner som du gör. Det kan räcka att bara sitta tyst med sig själv en stund och våga känna efter. Oftast har vi ju svaren inom oss bara vi tar oss tid att lyssna! Och även om inget i praktiken har förändrats i min situation efter denna reflektion så har mina insikter och mitt förhållningssätt till mina känslor förändrats, och det i sin tur har hjälpt mig att hantera den stress och oro som jag känt.

Jag hoppas att detta kan inspirera dig som sitter med liknande funderingar, och behöver du mer specifik hjälp att strukturera dina tankar så hör gärna av dig till mig!

Christine Nord

Livs- och karriärcoach