Ett lyckligt och meningsfullt liv

Ja vad är egentligen ett lyckligt och meningsfullt liv? De flesta människor strävar efter att vara lyckliga och det finns så otroligt många "goda råd" i ämnet, oändligt många självhjälpsböcker m.m. men det är inte mycket av allt detta som är baserat på forskning tyvärr. Därför vill jag tipsa dig om en gratis onlinekurs som startar den 6 september och som lär ut den senaste forskningen inom lycka eller som det ibland kallas "positiv psykologi".

Kursen heter The Science of Happiness och är skapad av Berkeley University of California men du kan ta den via edX som är en superbra plattform för onlinekurser inom massor av olika ämnen (←tips att kolla in generellt).

Jag gick kursen förra hösten och känner att den gav mig så otroligt mycket, men eftersom lycka kommer och går, och är något som man behöver öva på kontinuerligt så tänkte jag ta den en gång till! Budskapet i denna kurs talar verkligen till mig då jag håller helt med om att genuin lycka handlar om att känna att jag lever ett meningsfullt liv och bidrar till något större än mig själv.

Självklart har vi alla olika förutsättningar och detta är ingen kurs som påstår sig kunna bota psykisk ohälsa, men om du dels vill lära dig teoretisk vad lycka kan vara för dig och också få öva praktiskt på forskningsbaserade aktiviteter som har visat sig höja människors känsla av lycka så är detta verkligen en lärorik, intressant och rolig kurs.

Kursen har två huvudlärare men tar även in flera andra framstående lyckoforskare som får dela med sig av sina forskningsresultat och hur du kan applicera dem i din vardag. Det är så häftigt för dessa människor är så otroligt kunniga och så passionerade i sin forskning så bara det tycker jag ger otroligt mycket energi och inspiration.

Kursens mål är att lära dig:

  • upptäcka vad lycka är och vad det betyder för dig
  • hur du ökar din egen lycka
  • förstå kraften i nära relationer och empati
  • upptäcka vad medveten närvaro är hur det tillämpas

Allt detta är alltså gratis och programmet pågår under 8 veckor, med start 6 september. Det finns ett forum där man tillsammans med andra deltagare kan diskutera kursens innehåll, sina egna framsteg m.m., och det finns även en grupp på Facebook där du kan dela med dig av dina framsteg eller läsa om andras. Bara detta tycker jag är otroligt inspirerande och jag får en så varm känsla när jag ser hur människor världen över, från olika länder och kulturer, i olika åldrar och yrken, samlas i ett gemensamt forum eftersom vi alla strävar efter att känna att vi lever ett lyckligt och meningsfullt liv.

Se video nedan för mer info om kursen, och om du vill hänga på så anmäl dig här!

 

Christine Nord

Livs- och karriärcoach