Motivation

Ibland kan det vara svårt att hitta motivationen till det du behöver göra, både privat och på jobbet. Vad är det egentligen som gör att vi antingen är motiverade eller inte? Jag har tyvärr inte ett enkelt svar på detta även om det finns oändligt mycket forskning kring just motivation. Men om jag återgår till mig själv så har jag insett att jag blir motiverad när jag gör något som verkligen berör mig både mentalt och känslomässigt. När jag exempelvis jobbar med något som ligger i linje med mina värderingar och där jag känner att jag bidrar till utveckling av både människor och samhället i stort. Ett väldigt konkret exempel är i mina coachingmöten, där behövs knappast någon större ansträngning för att motivera mig eftersom själva samtalet är grunden för det jag vill ägna mig åt.

Om du känner att du har svårt att motivera dig till stora delar i ditt arbete så tycker jag absolut att du bör stanna upp och fundera över vad som orsakar detta och om det möjligtvis går att förändra.

Börja med att fundera över varför du jobbar med det du gör. Kanske var det ditt drömjobb när du började men åren har gått och du har nu andra drömmar? Kanske är det ett jobb som du tycker är tråkigt men som ger dig en trygghet och stabilitet i livet? Ofta kan vi hitta någon anledning till att vi jobbar med det vi gör, och finns det absolut ingenting så är det hög tid att se sig om efter andra möjligheter. För både ditt och företagets bästa!

För egen del känner jag att dessa frågor har hjälpt mig komma fram till att jag behövde säga upp mig och starta eget företag. På detta sätt får jag möjlighet att forma min egen arbetsdag och jobba med de arbetsuppgifter som verkligen motiverar mig och som gör att jag känner en tillfredsställelse i det jag åstadkommer. Men oroa dig inte, oftast behövs inte så pass drastiska förändringar som att säga upp sig och starta eget, ofta kan det räcka med att reflektera över hur det ser ut med din motivation till ditt arbete. Om du sedan känner att något behöver förändras kan du gärna be om ett samtal med din chef där ni tillsammans kanske kan göra små justeringar i dina arbetsuppgifter som leder till en högre motivation för dig, vilket i sin tur ger positiva effekter för både dig och företaget!

Känner du att du behöver någon att diskutera dina tankar om motivation och din framtida karriär med så hör gärna av dig till mig!

Christine Nord

Livs- och karriärcoach