Medveten närvaro

Idag är temat i bloggutmaningen att skriva om #dagensuppgift och jag tänkte att jag skulle skriva om en av mina uppgifter för dagen, kanske kan det också bli din uppgift idag eller imorgon?

Uppgiften handlar om att ta ett enkelt steg till att komma igång med mindfulnessträning. Jag vet att mindfulness, även kallat medveten närvaro, är bra av väldigt många anledningar. Det finns vetenskapliga bevis för att regelbunden övning i mindfulness ökar positiva känslor samtidigt som det minskar negativa känslor och upplevelsen av stress (läs gärna mer t.ex. här). Det har också visats i studier att ökad medveten närvaro hjälper oss att förbättra vårt minne och vår uppmärksamhetsförmåga (mer läsning här). Trots all den information och kunskap jag har om detta så har jag ändå haft svårt att få in en bestående rutin.

Dagens uppgift blir därför att jag ska starta "kom i gång"-guiden i den mindfulnessapp som jag laddade ner för många år sedan och har använt sporadiskt sedan dess. Denna guide ska göras under fem dagar och tar endast fem minuter per dag. Den app jag använder är Mindfulnessappen och den är gratis att ladda ner till din telefon. Uppdatering: de har visst börjat ta betalt för den nu, den kostar 20 kr!

Jag tänker också ställa in dagliga notiser i denna app, ett enkelt sätt att underlätta i vardagen, då behöver jag inte själv komma ihåg att jag ska öva varje dag utan tar istället hjälp av en påminnande notis. Du kan då ställa in valfri frekvens, jag kommer att välja varje dag ett visst klockslag och då kommer jag få slumpmässiga påminnelser om att exempelvis lyssna till vilka ljud som finns runtomkring mig just då, känna efter hur det känns i kroppen vid detta tillfälle m.m.

Kan detta vara något även för dig? Det är en liten insats för att på sikt öka ditt välmående, koncentration och samtidigt sänka stressnivåerna.

Christine Nord

Livs- och karriärcoach