Hur hittar du flow?

Att uppleva flow i det du gör är något jag tror de flesta förknippar med något positivt och något vi eftersträvar. Men oftast är det inte förrän efteråt vi märker att vi haft flow eftersom du under detta tillstånd förmodligen är så uppslukad av det du gör att du inte reflekterar över annat än just precis det du pysslar med för stunden!

I arbetssituationer kan det vara positivt att uppnå flow eftersom du förmodligen får mycket gjort, kommer på kreativa lösningar och inte tänker så mycket på eventuella hinder och rädslor. Men flow kan också vara positivt att få uppleva utanför jobbet och jag tror att det är lättast att uppnå om du ser till att ägna dig åt något som du verkligen gillar, är bra på och som kräver koncentration, det kan t.ex. vara att laga en ny lite mer avancerad maträtt efter recept, måla om en gammal byrå, sjunga i kör eller kanske helt förlora dig i ett spel.

Enligt Mihaly Cskszentmihaly, som skapat begreppet flow, frigörs kreativiteten av flow och konsekvensen blir att vi mår och presterar bättre. I sin forskning har han ställt frågan "Vad gör livet värt att leva?" Efter att han konstaterat att pengar inte är svaret har han tittat vidare på de människor som finner glädje och tillfredsställelse genom aktiviteter som försätter dem i ett tillstånd av "flow". Förmodligen hinner vi inte känna lycka just under stunden vi är i flow men efteråt minns vi dessa stunder som lyckade och positiva.

Enligt Mihaly har ett tillstånd av flow flera kännetecken. Det handlar bland annat om att:

Du har ett tydligt mål och steg-för-steg. T.ex. om du följer ett recept med tydliga instruktioner.

Det du gör ger dig feedback direkt. T.ex. om du spelar ett instrument hör du direkt om tonen är falsk.

Handling och medvetenhet flyter ihop eftersom det du gör kräver full uppmärksamhet. Du är alltså helt närvarande i stunden, och kan t.ex. inte tänka på vad du ska göra i helgen samtidigt som du är mitt uppe i ett sångstycke.

Tidsuppfattningen förändras. Du känner att tiden bara springer iväg och en timme kan upplevas som några få minuter då du är helt uppslukad i det du gör.

Hur skulle du kunna uppleva mer flow i din vardag? Finns det redan nu några uppgifter du brukar utföra som kan ge dig en känsla av flow? Ta gärna någon minut och fundera!

Oavsett om du upplever flow eller inte idag så hoppas jag att du får en fin fredag! Vi hörs imorgon igen och då är temat #veckansbästa :)

Informationen kommer från boken Kreativitet – teori och praktik ur psykologiska perspektiv, skriven av Eva Brodin m.fl.

Christine Nord

Livs- och karriärcoach