Tre steg till mer fokus på jobbet

För några veckor sedan gick jag kursen GTD – Getting Things Done, hos Centigo.  Jag har nu haft lite tid på mig att implementera det jag lärt mig och tänkte dela med mig av hur det gått!

Kursen gav mig väldigt konkreta tips på strategier, det är en metod med tydliga steg att följa men det går även att välja de delar som passar just dig. Jag har svårt att införa ett helt nytt arbetssätt direkt och har därför testat några delar för att sedan bygga på med mer. Det jag förändrat i mitt arbetssätt sedan kursen är:

 • Skapat tre mappar i min mail och sorterar ALLA mail i dessa tre mappar eller slänger mailen. Strävar med detta efter en ”zero inbox” där jag inte har typ 3425 olästa mail utan allt sorteras och antingen tar jag action eller slänger/arkiverar. De mappar jag skapar är Aktivitet, Arkiv och Väntar svar.

 • Bokat in en timme varje söndag då jag går igenom alla uppgifter jag samlat på mig under föregående vecka samt planerar för kommande vecka. Det kan vara olika mail, saker jag skrivit på någon av alla min to-do-lists, dokument jag fått etc. Jag samlar ihop allt och prioriterar aktiviteter och ser till så att jag inte missat att följa upp något under veckan. Jag “jobbar” alltså inte denna timme, det handlar mer om att strukturera och planera.

 • Blockar tid i min kalender för ”uppgifter”. Jag skriver så pass generellt och preciserar inte vilken uppgift jag ska göra eftersom detta behöver prioriteras där och då utifrån de listor jag skapat och vad som är mest aktuellt just då. Tidigare brukade jag skriva till exempel Fakturering och lägga in en timme i kalendern men då blev det oftast så att något annat dök upp som jag behövde prioritera och så sköt jag hela tiden fram den där stackars faktureringen eller vad det nu handlade om.. Med detta nya sätt skapar jag utrymme i min kalender för att utföra det som är viktigast för mig just där och då.

Dessa nya arbetssätt har inte krävt så stor insats från mig att implementera men de har redan gett mig ökat fokus och minskad oro. Jag ägnar inte längre lika mycket tid åt att fundera över om jag missat saker och det är SÅ skönt. En annan skillnad är att jag ofta känner att jag vet precis vad jag behöver ta tag i när jag väl får en stund över vid datorn mellan möten.

Vill du också skapa mer hållbara rutiner i ditt arbetsliv? Det finns fortfarande chans att gå kursen med min rabatt, boka in dig på nästa kurstillfälle den 10 juni! Ange min kod HÅLLBAR så får du 1000 kr rabatt.

Anmäl dig här!

Mina karriärråd i Expressen

expressenkarriär.jpg

Någon typ av milstolpe måste det ändå vara när jag blir uppringd av Expressen och de frågar om jag vill dela mina bästa karriärråd till deras läsare? För mig känns det otroligt kul att bli tillfrågad i detta sammanhang och såklart roligt att få möjlighet att nå en större publik med mina tankar kring hållbar karriär.

Artikeln finns att läsa här:

https://www.expressen.se/dinapengar/tre-experter-sa-gor-du-for-att-klattra-i-karriaren/

Den är en del av Expressens premium-material men om du inte har tillgång till det eller planerar att skaffa det så har jag gjort en pdf av artikeln som du kan läsa. Jag tycker att det blev en bra mix av tips från mig och från Barbara Westertaklax på Full Capacity samt Charlotta Lundin, grundare och vd för karriärnätverket businesswomen.se.Ta kontroll över din to-do-list

I samarbete med Centigo

När jag först hörde om metoden GTD – Getting Things Done så var jag skeptisk, jag har tröttnat på att individen ska lära sig metoder för att kunna hantera ett mer ohållbart arbetsliv. Jag upplever också tyvärr att orden effektiv och produktiv ofta används inom verksamheter för att motivera mindre resurser och för att pressa in mer arbete än vad som är rimligt.

Men så lärde jag mig att metoden GTD istället syftar till att planera och strukturera sitt arbete på ett sätt som gör att du kan frigöra tid för annat. Inte jobba mer men jobba smartare. Det lät genast mer lockande!

GTD är metoden som lär dig strukturera ditt arbete så att du kan vara närvarande med rätt sak i rätt tid. Inget mer multi-taskande och stressande mellan olika uppgifter. Istället närvaro och fokus där du är just nu oavsett om det är på jobbet med en arbetsuppgift eller hemma med dina barn.

Idén är att när du lär dig att avlasta närminnet så kan du tänka mer klart och mer kreativt istället för att ta upp plats i hjärnan med att ”komma ihåg saker”. Det fungerar genom du lär dig ett system som påminner dig om det du ska göra i rätt tid och vid rätt tillfälle. Detta frigör tankekapacitet och skapar utrymme för fokus och kreativitet. Visst låter det spännande?

Just detta med kreativitet är jag extra nyfiken på och skriver mer om i nästa inlägg om GTD.

Vill du gå kursen i GTD med mig i Stockholm den 15 april? Anmäl dig med min rabattkod HÅLLBAR och få 1000 kr i rabatt! Länk till info och anmälan här

 

Två månader med företag och familj i Florida

Så var det dags för oss att resa hem igen! Två månader har vi haft i Fort Lauderdale, Florida, och vi har trivts otroligt bra!

Det känns vemodigt att resa hem igen och lämna allt härligt här. Främst det varma vädret och all enkelhet det medför men även nyfunna vänner och favoritplatser. Vår vardag här har verkligen fungerat bra trots att vi var oroliga för en massa saker innan vi åkte. Hur skulle det gå med Bill och alla rutiner som är med en 1-åring? Vi hade inte behövt oroa oss så mycket kan vi nu konstatera men samtidigt hör det väl till att göra det som förälder!

Under vår tid här har jag jobbat med mitt företag ungefär mellan kl 8-15 från något café i närheten eller ibland hemma i vår trädgård. Ludwig har varit helt föräldraledig med Bill och de har hängt mycket hemma vid poolen, eller på promenader i vårt närområde. Vi hittade ett stort lekland här i närheten också där de har spenderat ett antal timmar! Sedan hade vi förmånen att mina föräldrar kom hit i nästan 3 veckor så då hade vi bra avlastning och mysigt sällskap. Under dessa veckor hann jag och Ludwig till och med med två egna middagsdejter! Och en dagsresa till Key West tillsammans med min syster som var här på besök en vecka. Den utflykten var det längsta jag varit ifrån Bill sedan han föddes, från 6 på morgonen till midnatt. Men det gick också otroligt bra, både för honom och för mig :)

Jag är verkligen tacksam för mina fina klienter som har hängt med över videolänk under min tid här, både nya och några som hade startat upp i Sverige och fortsatte under min resa här. TACK! Det är så fantastiskt att få känna att mitt jobb går att ta med på olika platser. Jag har verkligen fyllt på med en massa inspiration och energi i mitt företagande under min tid här.

Att få göra en sådan här resa ser jag verkligen som en otrolig lyx och är inget jag tar för givet. Men nu när vi hade möjligheten och när jag skapat ett jobb som faktiskt är möjligt att utföra helt på distans så är jag verkligen glad att vi vågade och att vi tog oss iväg! Det har stärkt oss enormt som familj att åka iväg tillsammans på en längre resa och få byta vardag för en stund.

Men som sagt, nu bär det strax av hemåt igen och där tar ännu en ny vardag vid. Tillbaka till heltidsjobb för min del och en hel del nya projekt i vår som jag känner mig förväntansfull inför!

Vi hörs där hemma igen!

Skapa ett mer hållbart arbetsliv

gtd.png

I samarbete med Centigo

Som egenföretagare, förälder och kreativ person med mycket på gång upplever jag ofta en stress över allt som ska göras och jag känner mig tyvärr ofta otillräcklig. Jag älskar planering och har alltid nya anteckningsböcker, listor, påminnelser på mobilen och liknande. Har även testat en del appar och planeringsverktyg men inte hittat något som håller i längden. Känner du igen dig?

Så, när jag blev kontaktad av Centigo som presenterade konceptet GTD – Getting Things Done så blev jag otroligt nyfiken. Detta är från början ett amerikanskt koncept som de har lanserat i Sverige genom kurser och litteratur. Metoden syftar till att hjälpa användaren att bli mer produktiv, ha bättre koll på sina åtaganden och samtidigt minska sin upplevda stress.

Oavsett om du vill bli mer produktiv för att få bättre resultat på jobbet, våga ta den där chefsrollen eller för att få mer tid till din familj och annat som är viktigt för dig så är GTD en metod som kan hjälpa dig att få bättre koll på dina ansvarsområden och frigöra tid.

Jag kommer att gå Centigos kurs i GTD och ser verkligen fram emot att styra upp mitt arbetsliv och mina åtaganden. 

Det bästa är att jag har fått möjligheten att bjuda med dig till denna kurs i Stockholm den 15 april!

Om du vill följa med mig och lära dig mer om personlig effektivitet så får du 1000 kr i rabatt när du anmäler dig med min rabattkod HÅLLBAR.

Jag är så glad för denna möjlighet att kunna erbjuda er en riktigt bra rabatt och samtidigt få möjlighet att hänga med er en hel dag medan vi lär oss strategier för ett mer hållbart arbetsliv!

Inför kursen kommer jag skriva några inlägg här om metoden och om varför jag verkligen tror att den kan bidra till ett mer hållbart arbetsliv.

Berätta gärna vad du skulle vilja ha hjälp med gällande planering, struktur och effektivitet!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Tre sätt att skapa mer mening i din karriär - utan att behöva byta jobb

I mitt jobb som karriärcoach möter jag många individer som tappat engagemanget i sina jobb. Det kan handla om att företaget inte matchar personens värderingar, dåligt ledarskap eller att man inte får utvecklas och göra ett bra jobb. Om du känner igen dig i detta är det dags att börja tänka på nästa steg i din karriär. Men du behöver inte vänta tills du har ett nytt jobb för att känna mer engagemang och mening i din karriär!

Jag har sammanställt tre metoder baserade på vetenskap som du kan börja testa redan idag för att ge mer mening till din karriär. Forskning från Amy Wrzesniewski föreslår dessa metoder för att reflektera över och omforma ditt jobb så att det passar dig bättre och därigenom öka ditt engagemang och känsla av meningsfullhet.

Enligt forskningen finns det tre aspekter av ditt jobb som du kan omforma; dina uppgifter, dina relationer och dina tankar.

 1. Fokusera på dina styrkor

  Fundera över vilka dina personliga styrkor är och vilka arbetsuppgifter som matchar dem eller får dig att utveckla dem. Se sedan över över vilka av dina arbetsuppgifter som är möjliga att påverka och justera. När du är mer medveten om detta kan du antingen ta ett samtal med din chef och be om mer uppgifter i linje med dina styrkor och/eller aktivt själv ta dig an sådana uppgifter när möjlighet ges i möten och projekt. Sök tillfällen där du får möjlighet att använda dina styrkor även om det bara handlar om att hjälpa en kollega med en viss uppgift.

 2. Stärk dina relationer

  Spendera mer tid på att skapa meningsfulla relationer i ditt jobb och mindre tid på personer och situationer på jobbet som får dig att må dåligt. Det är lätt att dras med i samtal, möten eller andra aktiviteter som inte ger dig energi men om du lär dig uppmärksamma vilka detta är och vågar sätta tydligare gränser så blir det lättare att fokusera din tid och energi på det som känns meningsfullt för dig. Det kan vara små steg som gör att du känner en djupare kontakt med dina kollegor, exempelvis att du vågar öppna upp dig mer till någon du litar på eller varför inte oväntat köpa med en kaffe till en kollega du gillar och visa din uppskattning.

 3. Använd din nyfikenhet

  Försök tänka på dina arbetsuppgifter och möten med människor på ett nytt sätt. Det är lätt att hamna i en negativ spiral när vi tappat engagemanget för jobbet och du behöver hitta nya perspektiv på det du gör för att komma ur detta. I ett exempel från studien; en barista kan ändra tanken “jag brygger kaffe” till “jag gör något som ger människor en god stund och energi för dagen”.

  Ett annat sätt att ändra dina tankar kring dina arbetsuppgifter är att försöka se på dem med nyfikenhet och fråga dig själv vad du kan lära dig från dem? Se på några av dina “to-do’s” och fundera över vad du kan få ut av att göra dem istället för att tänka att du måste göra dem. Studien fann att när människor är motiverade av nyfikenhet, snarare än rädsla eller förpliktelse, känner de sig mer nöjda med sina prestationer.

  Detta handlar inte om att enbart positivt tänkande kommer få dig att trivas på jobbet, men det kan vara en metod att använda om du känner att du vill påverka din arbetssituation och försöka se på dina arbetsuppgifter på ett nytt sätt.

Dessa tre steg kräver en del insats från din sida och kommer dessvärre inte ge dig en omedelbar förändring. Men om du testar en eller flera av dessa metoder under en period så kommer du förhoppningsvis känna en ökad känsla av meningsfullhet i ditt arbete. Min erfarenhet är att bara av att ta tag i sin situation och proaktivt försöka förbättra den så kommer kommer en ökad känsla av motivation och engagemang.

Jag hoppas att detta kan hjälpa dig stå ut med en dränerande arbetssituation tills du kan byta jobb och att du kan hitta kraften att ta dig igenom denna period i ditt liv.

Vad är det första du vill testa för att ge mer mening till din karriär?

Forskningen bakom dessa råd hittas här


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Skapar min drömkarriär

kaffekopp.jpg

Jag vill leva som jag lär.

Att inspirera mina klienter till att våga följa sina drömmar och skapa meningsfulla karriärer innebär att jag själv vill och måste vara öppen för att kontinuerligt reflektera över hur jag trivs med mitt jobb och min arbetssituation. Att utvecklas, vidareutbilda mig och skapa meningsfulla sammanhang att verka inom. Det är en positiv press jag känner, att leva som jag lär!

Just nu har jag tagit mitt företag med mig till USA. Sitter i skrivande stund på ett café i Fort Lauderdale, Florida och sippar på en latte från Starbucks. Det var dags för mig och Ludwig att byta ansvarsområden, han tar över hemma och jag går tillbaka till jobb. Vi smygstartade ju redan i höstas då vi tog halva veckan var med jobb och föräldraledigt, det är jag så glad för! Det gav både oss och Bill möjlighet att komma in i våra nya roller och rutiner. Men som sagt, nu var det dags att byta helt och eftersom jag kan sköta det mesta i mitt företag från en dator med wi-fi så bestämde vi oss för att förverkliga vår dröm om att byta vardagen i snöiga Sverige till en lite varmare plats.

Vi researchade massor om var det skulle funka att vi åkte och vi gjorde en rejäl inventering hos oss själva, vad gillar vi egentligen? Hur vill vi leva våra liv? Är vi de där som älskar äventyr eller trivs vi bättre med rutiner och bekvämligheter? Vi kom fram till att det senare passar oss bäst, särskilt sedan vi blev föräldrar :)

Så tillslut föll valet på Florida som erbjuder oss värme och nya miljöer men samtidigt trygghet med bra sjukvård, alla bekvämligheter som finns i en storstad, en befolkning som pratar ett språk vi behärskar m.m.

Nu har vi varit här i drygt en vecka och kan konstatera att vi är så glada att vi tog detta steg trots att det krävde en himla massa förberedelser innan allt var på plats.

Att få driva mitt företag härifrån i 2 månader, träffa mina klienter via videolänk, hitta inspiration till att skapa nya tjänster och kanaler att nå ut med mitt budskap och min önskan om ett mer hållbart och meningsfullt arbetsliv - det känns ljuvligt! Jag är så tacksam.

Risker med att inte trivas på jobbet

90000 timmar.png

Känns det som att du slösar bort din tid och kompetens när du är på jobbet? Har du en en känsla av att du kan så mycket mer och att det borde finnas ett bättre sätt för dig att leva och arbeta?

För en utomstående kan det här vara tydliga signaler om att du borde se dig om efter ett nytt jobb, men för dig själv är det kanske inte alltid så enkelt. Det finns ofta massor av anledningar till att stanna på en arbetsplats du inte trivs på. Det jobb du har kanske ger dig trygghet, ekonomiska fördelar och det är ju trots allt något väldigt välbekant för dig även om det inte direkt får dig att hoppa upp ur sängen om morgnarna… Känner du igen?

Jag tycker att det är ett sådant slöseri att kompetenta och härliga människor fastnar i jobb som inte tar fram det bästa ur dem! Det är sorgligt och onödigt. Men utöver detta så är det faktiskt också väldigt riskfyllt att fortsätta trampa på i samma fotspår och gå till ett jobb som upplevs meningslöst dag ut och dag in. Om du som läser känner att du är en av dessa så vill jag förmedla mina tankar till dig om vad som är så riskfyllt med detta.

Att slösa bort sin talang på ett jobb bara för att du råkat hamna där eller för att det betalar dina räkningar kommer att ställa till det rejält för dig i livet! Det kanske går an att leva med dessa känslor ett tag, här är vi alla olika och har också övat olika mycket på att stänga av våra känslor och kämpa på i motvind. Men oavsett hur länge du klarar av att känna så här så kommer det komma en dag då både ditt psykiska och fysiska välmående behöver offras för att du ska kunna fortsätta.

När du envisas med att varje dag spendera tid och kraft på ett jobb som inte känns meningsfullt för dig så kommer du känna dig vilse, tom, frustrerad, bitter, besviken och orolig.

Väntar du ännu längre innan du agerar så kan du förvänta dig att känna även fysiska symptom.

Så jag uppmuntrar dig att reflektera över detta och ta din situation på allvar. Du är värd att känna att du bidrar, utvecklas och har roligt!

Håller du med?


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Dags att byta karriär?

Bild från Alexies Adao

Bild från Alexies Adao

Har du fastnat i en arbetssituation som inte längre motiverar och utmanar dig?

Ibland tuffar livet och arbetslivet på i en rasande fart och plötsligt en dag inser vi att det kanske inte är så himla kul på jobbet.

Känner du att du slösar bort din tid och kompetens på ett jobb som inte matchar dig och den du är?

Jag kan och vill hjälpa dig! Jag tycker att det är fullkomligt orimligt att det är så många som inte trivs på jobbet. Detta ägnar jag mina dagar åt att försöka förändra!

Är det dags för en förändring för dig? Boka in dig för ett kostnadsfritt första samtal så stämmer vi av om och hur jag kan stötta dig i förändringen! 💫

Välkommen att boka tid via min kalender

Tillbaka på jobbet

Print från Blanca Gómez, www.etsy.com/shop/blancucha

Print från Blanca Gómez, www.etsy.com/shop/blancucha

Idag är första dagen jag lämnar Bill hemma och går iväg till mitt nya kontor! 8,5 månader har gått sedan jag sist jobbade på riktigt, har ju gjort en del ströjobb men nu kommer jag verkligen ha hela arbetsdagar på ett KONTOR. Känns alldeles underbart men också en hel del separationsångest. Försöker att känna alla känslor och inte tänka på hur det borde vara.

Jag kommer nu att jobba två dagar i veckan fram till årsskiftet då jag börjar heltid. Det känns väldigt bra att vi alla i familjen får mjukstarta våra nya roller och ta detta i lugn takt. Jag känner mig verkligen redo att få komma iväg några dagar i veckan och jobba med mitt företag men hade det varit 100 % direkt tror jag det hade känts väldigt jobbigt att vara borta från Bill så mycket. Vi får se hur detta upplägg fungerar!

I och med att jag startar upp företaget igen så har jag flyttat in på ett nytt co-workingställe som heter The Castle och ligger precis vid Slottet. Superfina lokaler och inspirerande miljö med en massa andra företagare. Har varit här tidigare på besök och några olika event och nu kändes det rätt att testa att jobba här.

Mitt huvudfokus kommer nu att vara mina klienter och att satsa på karriärcoaching. Jag har ju tidigare haft både klienter och konsultuppdrag men nu med endast två dagar per vecka så väljer jag att fokusera enbart på coachingen. Det känns superkul!

Är väldigt tacksam för att jag faktiskt redan nu första dagen på jobbet har inbokade klienter som är peppade på att starta igång! Så roligt att jag får förtroendet att hjälpa dem och att jag får jobba med det jag tycker är roligast redan från dag ett!

Nu ska jag gå och hämta en kopp kaffe och njuta av den i lugn och ro utan bebis :) Vi hörs o ses här på bloggen snart igen!

6 månader som förälder

Nästa vecka fyller Bill 6 månader. Hurra för honom! Men också HURRA till mig och Ludwig som klarat av de första sex månaderna som föräldrar!! Såg ett jättebra inlägg på instagram om att istället för baby showers borde det ordnas fester för de nyblivna föräldrarna efter att barnet fötts för det är snarare då de behöver stöd och pepp och vänner som kommer med mat. Postpartum party kallades det, tyckte det var en klok idé!

Innan Bill föddes så hade jag tankar om att vara helt föräldraledig i ca 8 månader men samtidigt hålla igång delar av mitt företag (skrev om det här). Jag bestämde mig för att inte ta emot nya klienter under denna tid men fortsätta blogga och skriva inlägg till min instagram Christine Coaching. Veckorna innan förlossningen så förberedde jag inlägg till både blogg och instagram som jag enkelt skulle kunna posta när bebisen hade kommit. Nu kan jag konstatera att det inte alls blev så. Anledningen? Jag hade ingen lust till det.

När jag startade mitt företag för snart två år sedan så var det för att jag ville att mitt jobb skulle vara fyllt av lust och mening. Detta är superviktigt för mig och därför valde jag nu att sänka mina egna krav på mig själv när jag satt där som nybliven förälder och alla de där inläggen jag hade förberett kändes så långt ifrån den vardag jag plötsligt befann mig i. Helt andra tankar och känslor snurrade runt inom mig och jag kunde inte förmå mig att låtsas som ingenting och lägga ut en massa texter om karriär och företagande.

Nu driver jag ju ändå ett företag och då kanske man ibland måste göra saker som man inte har lust med? Jag har ju räkningar att betala o.s.v. Men jag hoppas och tror att det går att driva företag utifrån lust och mening snarare än den perfekta strategin och kontinuerliga marknadsföringsplanen. Om detta stämmer återstår väl att se, men hur det än går så har jag i alla fall återigen valt att vara sann mot mig själv och vågat driva mitt företag utifrån mitt sätt och det kommer jag alltid vara stolt och tacksam över. Så istället för det jag planerat har jag skrivit sporadiskt och utifrån lust i mina sociala kanaler samt faktiskt tagit emot ett fåtal nya klienter eftersom tillfälle gavs och jag verkligen ville det!

Idag när jag sitter på café för en hel förmiddag med jobb så är jag så glad över att lusten kommit tillbaka och jag känner en enorm längtan efter att få skriva till er via min blogg och instagram igen. Men jag vill skriva NYA texter, om det som rör sig i mitt huvud nu och det jag vill jobba med framöver tillsammans med er! 

Vad vill du läsa om? Skulle bli så glad om du ville önska ämnen eller rubriker! Skriv gärna en kommentar här eller på instagram.


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

Frågan som gav mig mod att förändra

När jag för några år sedan funderade på att säga upp mig från min anställning för att istället starta eget företag så var jag såklart orolig för vad som skulle kunna hända. Jag försökte länge förutse framtiden och besvara frågan "Vad är det värsta som kan hända om jag slutar?" Det var många tankar som malde i mitt huvud kring att det kanske var dumt att lämna en anställning som av många anses "trygg" för något som inte alls upplevs lika tryggt, jag funderade på om jag skulle ångra mig, om jag skulle stå där helt utan pengar att försörja mig med, om jag skulle inse efter några månader hur dumt mitt beslut hade varit. Ja ni förstår säkert, det var väldigt många olika hemska scenarion som spelades upp i mina tankar och alla utgick från att jag skulle misslyckas och ångra mitt beslut.

desktop

När jag nu jobbar som karriärcoach möter jag dessa funderingar igen fast hos mina klienter. Det kanske inte alltid handlar om rädslan för att starta eget men i all sorts förändring ligger ofta denna oro av att misslyckas eller att ångra sig i ett senare skede. 

Om du går omkring med dessa funderingar nu så vill först och främst bekräfta att det såklart är fullt normalt. Det ÄR läskigt att släppa det vi är vana vid i hopp om att få något bättre. Det finns sällan några garantier vid större förändringar. Men det jag insåg var att det inte heller finns några garantier i det invanda.

Vändpunkten för mig kom när jag istället ställde mig frågan:

Vad är det värsta som kan hända om jag stannar?

Vid denna tid hade jag varit sjukskriven för utmattning, försökt ta mig tillbaka till ett fungerande liv och lusten till mitt arbete men inte lyckats. Jag insåg då att det egentligen fanns större risker i att stanna. Både för mitt fysiska välmående och för min arbetsglädje och min karriär.

Boktips för mod att våga!&nbsp;Läs gärna mitt tidigare inlägg om boken här

Boktips för mod att våga! Läs gärna mitt tidigare inlägg om boken här

De klienter jag möter i liknande situationer hävdar ofta att det värsta som kan hända är att de misslyckas och tvingas gå tillbaka till det yrke och/eller den bransch de nu jobbar i.

Kan vi stanna lite vid detta påstående? Det värsta som kan hända är alltså att du hamnar tillbaka där du är idag? Du ÄR alltså i ditt värsta scenario redan?

Om du känner igen dig i detta kan en hjälp vara att ta en stund och reflektera kring frågorna nedan. De är hämtade ur en av mina favoritböcker Light is the new black skriven av Rebecca Campbell.

Vad längtar du efter att göra men som skrämmer dig?

Om du inte gör det, kommer du att ångra dig om 10 år?

Vad är det värsta som kan hända om du tar steget?

Vad är det värsta som kan hända om du stannar där du är?


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Egentid och reflektioner

Hej alla tappra läsare! Härligt att ni är några som kikar in här trots att jag inte skriver så ofta just nu. 

Idag sitter jag ensam på café här hemma i Enskede och njuter av att ha en stund för mig själv och att reflektera lite över livet. Tar hjälp av min Desire Map Planner för att skriva ner några tankar kring vad jag är tacksam över och vad jag känner behov av att justera. Stort som smått. Men en viktig övning för att stanna upp och känna efter, landa i det som är och sätta intentioner för den tid som kommer framöver.

Har saknat en del saker från livet innan bebis, bland annat att skriva här. Så det tänkte jag försöka ta mig tid till igen! Håll utkik efter nya inlägg och hör gärna av dig om det är något ämne du vill att jag tar upp! Själv är jag nyfiken på att utforska mer kring karriär och föräldraledighet, inte så konstigt kanske :) Vill skriva mer om de tankar och känslor som dykt upp nu när jag fått en paus från jobb. Många väljer ju också att göra förändringar i sin karriär under föräldraledigheten och det är något jag vill prata och skriva mer om! Hoppas ni också är taggade på detta ämne.

Önskar er en fortsatt härlig söndag!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Bebisen är här

Nu har jag varit förälder i drygt 1 månad. Helt galet vad intensivt och omtumlande det har varit! Precis så som många försökt beskriva för mig innan men som var svårt att ta in innan jag själv fick uppleva det.

L1040777.JPG

Det känns redan som att tiden går SÅ snabbt och han utvecklas och växer snabbare än jag hinner med. Från ett litet knyte på 2 620 gram till den drygt ett kilo tyngre bebis han växt till nu!

Är så kär i denna lilla varelse och totalt uppslukad. Just nu är det faktiskt svårt att tänka på så mycket annat men ville bara sticka in huvudet här med ett livstecken!

Vi hörs snart igen <3


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

En övning i att bara finnas till

Än har det inte kommit någon bebis, det har nu gått 3 dagar sedan det var beräknat. Det är ju fullt normalt men ändå ganska påfrestande måste jag erkänna. 

Jag, precis som de flesta andra, är så van vid att ha saker på gång, att ha mål och planer att jobba för, att göra to-do-listor att bocka av o.s.v... Men denna tid efter beräknat förlossningsdatum är som ett vakuum där det inte kan finnas några planer eller to-do´s förutom att föda barn! Och just den saken är inget jag kan styra över eller påskynda på något sätt. En jättebra övning i att släppa kontrollen och öva medveten närvaro :)

Även om det är viktigt att kunna släppa på känslan av att behöva prestera och istället tillåta sig att bara finnas till så tycker jag att det är ganska skönt i detta läge att vara egen företagare och kunna pyssla med lite småsaker i företaget (eftersom jag redan sett typ alla serier på Netflix...). Jag förbereder lite inlägg här till bloggen och till instagram. Funderar över vad jag vill förmedla framöver och vilken typ av jobb jag vill fokusera på under min föräldraledighet. Men jag passar även på att sova en stund när jag blir trött, laga extra god mat och bara ta hand om mig själv nu dagarna innan denna stora livsförändring kommer. 

 Är det något särskilt ämne du skulle vilja att jag skriver om framöver? Vilka funderingar har du kring karriär som jag skulle kunna besvara? Tipsa mig gärna!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Företagare och förälder

L1040770.jpg

Ja då är det snart dags för mig att få bli förälder! Går in i vecka 40 av graviditeten idag så nu kan bebis komma när som helst, så overkligt och så spännande.

Självklart har jag haft en hel del tankar under de senaste 9 månaderna (och även innan dess) om hur livet kommer att bli som förälder och särskilt livet som företagare och förälder. Det är ju inte riktigt samma sak som att vara anställd där en kan "checka ut" valfri period och sedan komma tillbaka till ett jobb med månadslön. 

För mig har funderingarna snurrat kring om jag ska vara 100 % ledig en period eller jobba deltid under min föräldraledighet. Jag och Ludwig kommer att låta varandra få ungefär lika många månader var tillsammans med vår bebis, men jag har tänkt att jag under min del av föräldraledigheten skulle kunna kombinera en del jobb med bebis. Detta har nog mestadels grundat sig i att jag har svårt att föreställa mig att pausa mitt företag.

Men nu har jag ändå landat i att ta en paus från företaget under ca 7-8 månader. Med viss reservation för att jag kanske ändrar mig längs vägen :) Min plan och ambition är att fortsätta skriva innehåll till min blogg och sociala medier så länge detta känns lustfyllt men att inte ta emot nya klienter eller andra uppdrag under denna period.

flow computer.jpg

Nackdelen med detta val är att mitt företag bara består av mig och att mina arbetsuppgifter inte är av den karaktär att jag kan ta in någon annan som sköter dem denna period. Jag kommer alltså att komma tillbaka till ett företag som stått stilla och jag föreställer mig att det blir lite som att "börja om" igen. Men fördelen jag ser med detta är att jag väljer att följa det som känns rätt för mig i mitt liv snarare än rädslor över vad jag kan gå miste om eller vad som eventuellt kan hända i framtiden. Jag övar på att känna tillit och våga släppa kontroll över något som jag ändå egentligen inte kan styra över. Kanske gynnas mitt företag och mina kunder av den nystart som kommer till hösten? Jag vet i alla fall att jag redan nu har en massa idéer om projekt som jag skulle vilja addera till mina befintliga erbjudanden!

När jag funderat på detta har jag försökt fråga och lyssna till andras erfarenheter kring ämnet och jag har upptäckt att det finns otroligt många sätt att ta sig an en föräldraledighet som egen företagare, och tur är väl det! Jag har frågat kloka personer som gjort denna resa själv tidigare och så fick jag en väldigt inspirerande bok som gett mig många idéer:

L1040767.jpg

Så sammanfattningsvis kommer jag nu alltså att pausa coachandet fram till hösten 2018, men ni kommer fortfarande kunna ta del av inspiration, tips och råd här i min blogg och på min instagram. Så se till att följa mig där om du inte redan gör det!

Om du själv har erfarenheter av detta så blir jag superglad om du vill dela med dig i kommentarerna eller skicka ett mail till christine@christinenord.com

Vi hörs på andra sidan bebisbubblan! :)


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

Tillbakablick och reflektioner från 2017

Jag älskar verkligen att läsa alla årskrönikor och sammanfattningar av 2017 som finns lite överallt så här års! Tycker det är så viktigt att inte bara sätta upp nya mål utan att först göra en tillbakablick över det som varit och reflektera över vad som tagit dig hit till där du är idag.

För att föregå med gott exempel så tänkte jag göra just precis det idag och jag tänkte dessutom dela mina reflektioner med er :) Hoppas det kan inspirera!

2016 sammanfattade jag i detta inlägg: Utvecklingar och utmaningar från 2016 
Det var verkligen ett supermegaår när det kom till att fatta stora beslut, våga vara modig och följa min egen väg. 2017 känner jag att jag landat i dessa förändringar som föregående år innebar. Jag behövde landa och vidareutveckla det jag startat snarare än att riva upp och påbörja ännu en massa nya grejer. 

Året inleddes med nyårsfirande på Gran Canaria med Ludwig. Vi hade en vecka med sol, vandring, god mat och jag läste en massa böcker och funderade på planer för kommande året. Som jag skrev i förra årets sammanfattning hade jag haft en tuff start på mitt företagande då jag halkade tillbaka i gamla hjulspår och jobbade för mycket och utan att lyssna till min kropps behov av återhämtning. Så i början av detta år funderade jag mycket kring hur jag skulle få ihop företagande med en hälsosam och hållbar livsstil, hur jag skulle få möjlighet att jobba med de projekt som känns sådär riktigt bra i hjärtat istället för att tacka ja till allt som kom i min väg av rädsla att tacka nej.

Januari bjöd även på influensa och senare ett föreläsningsuppdrag tillsammans med Add Gender där vi utbildade i ledarskap och jämställdhet. Jag påbörjade även en distanskurs i kreativt skrivande som jag dessvärre inte slutförde under våren, men jag hann i alla fall testa att skriva både poesi och fantasy - riktigt utmanande!!

Februari innehöll ett underbart retreat i Arvika som arrangerades av bästa Anna Lindh som driver Retreat Yourself. Vi hade följt varandra på instagram länge men detta var första gången vi träffades på riktigt! Är så glad att jag nu känner Anna och flera andra som jag träffade på detta magiska retreat. Det var en underbar helg där jag fick mycket tid till reflektion över både det som varit och det som jag ville skapa framöver. Här landade jag verkligen i hur otroligt tacksam jag var över allt jag vågat förändra under föregående år.

I februari lanserade jag också min nya hemsida och mitt företag kändes med detta mycket mer på riktigt. Innan hade jag bara haft en reseblogg som jag startade i San Francisco och byggt vidare på till någon typ av företagshemsida. Men nu hade jag tagit hjälp av duktiga Ellinor Ekström som designat och kodat denna hemsida som jag fortfarande har, jag hade jobbat med bästa fotografen Sara Holmberg och sedan lagt tid på att skriva texter och formulera erbjudanden att fylla sidan med, så kul!

utmattad.jpeg

Men det största som hände i februari var ändå att min novell blev publicerad i novellsamlingen "Utmattad". Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse att se mina egna ord tryckta i en riktig bok! Mer om hur det gick till att få den publicerad kan du läsa här och vill du köpa boken så finns den bland annat här.

I mars jobbade jag mycket "bakom kulisserna" med att ta fram mitt allra första coachingprogram. Jag ville skapa något som gav mina klienter ett helhetsgrepp och där jag kunde erbjuda mer än bara enstaka coach-möten. Jag inledde också ett samarbete med ett rekryteringsföretag där jag jobbade deltid med två uppdrag.

Jag skrev också på kontrakt för mitt allra första kontor! Ett riktigt drömställe precis vid Nytorget där jag delade rum med superhärliga Sarah, Clara, Kristin och Josefin & Vanja

I april var det dags att lansera mitt coachingprogram Career Clarity och jag satsade helhjärtat på att sprida budskapet om detta och börja jobba med klienter som verkligen ville ta steget att förändra sina liv och karriärer. Det var verkligen en fantastisk känsla att få jobba med mina första klienter i ett program som jag själv tagit fram och verkligen kunde stå bakom till 100 %. 

Annat kul som hände i april var att vår älskade Otto fyllde 1 år! Världens roligaste hund som jag är så tacksam för att ha i mitt liv <3 

Maj fortsatte med klienter i Career Clarity, jobb från mitt nya kontor samt rekryteringsuppdrag. Jag satsade mycket tid och energi på att lära mig nya sätt att nå ut med mina tjänster och jag fick jobba mycket med min egen utveckling då jag hela tiden behövde kliva utanför min trygghetszon när det gäller att ta plats och våga dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper. Jag har jobbat mycket med försäljning i tidigare jobb men upplever det som en helt annan sak att sälja sina EGNA tjänster och sig själv som varumärke!

Första dagarna i juni rivstartade med att jag fick veta att jag (äntligen!) var gravid. Det var så overkligt och omtumlande och jag har nog faktiskt fortfarande inte riktigt vågat lita på att det kommer ett barn, även om det nu bara är en månad kvar av graviditeten! 

Bara några dagar efter att detta besked kom in i mitt liv så åkte jag till Lissabon med ett tiotal vänner för att fira min systers 30-årsdag. Vi hade hyrt en lägenhet och hade tre superhärliga dagar tillsammans. Tack o lov hade jag inte börjat känna av några symptom av graviditeten ännu och kunde njuta av resan!

Resten av sommaren fortsatte dock i en dimma av gravidillamående. Det varade dygnet runt i nästan tre månader och i kombination med detta var jag extremt trött och orkeslös. Åkte en vecka till Palma med min mamma och syster och just denna vecka råkade det vara mellan 35-40 grader varje dag, inte direkt den bästa kombinationen med illamående och förlamande trötthet.. men jag vilade i skuggan och läste 8 böcker denna vecka :)

Resten av sommaren innehöll även en roadtrip till Norrland och vidare in i Norge tillsammans med Ludwig och två av våra vänner och deras gulliga ettåring. Jättemysiga dagar trots att jag behövde sova mitt på dagen och hade svårt att få i mig mat :)

Normlog.jpg

September kickade igång med nya modiga klienter som ville ta steget till att utforska en ny karriär. Jag fick även möjligheten att hålla i årets utbildning till Certifierad Normingenjör tillsammans med Jenny och Lina på Add Gender. Eftersom jag tyckte utbildningen var så givande förra året när jag gick den så kändes det otroligt kul att få vara med och utbilda årets gäng! Skrev mitt första pressmeddelande med anledning av detta.

bestofyou.png

I september inledde jag också ett nytt samarbete med bästa teamet bakom Best of You. Även här var detta ett gäng jag följt på Instagram en längre tid och när Henriette föreslog en lunch för att diskutera samarbete blev jag så glad! Att vara egenföretagare är stundtals ensamt och därför känns det så himla fint att få vara en del av detta team. Vi kommer definitivt arrangera flera spännande events tillsammans framöver! 

Oktober innehöll en vecka i Frankrike på det ljuvligaste bed & breakfast jag någonsin sett. I en liten by i södra Frankrike som heter Neffiés så driver ett svenskt par detta ljuvliga ställe och vi trivdes så bra!

Mitt illamående hade mattats av under september och jag fick under hösten några månader med mer normalt mående, även om jag tycker att det värsta varit all oro jag känt.

Under november och december kunde jag inte ta in nya klienter i Career Clarity eftersom min föräldraledighet närmar sig, men precis i rätt tid kom ett erbjudande om ett konsultuppdrag för Wes som jag spanat in länge. Ett nytänkande rekryteringsföretag som bryter normer i en traditionstyngd bransch. Det har verkligen varit kul att få en inblick i detta företag och ta del av deras arbetssätt. Grundarna Anna och Liv har berättat om sitt arbete i flera artiklar nu under vintern bland annat r.

Och nu är vi redan inne i 2018! Året då jag ska få bli förälder. Då jag ska lära mig hur man kombinerar företagande och bebis. Vill skriva ett inlägg om mina tankar kring detta också, ska försöka få till det inom kort! 

Hur har ditt 2017 varit? Lämna gärna en kommentar, eller länka till din blogg om du skrivit en egen summering!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

Att våga ta första steget - en inspirerande berättelse om Jenny

apples.jpg

För några veckor sedan hade jag ett så inspirerande samtal med Jenny, en tjej som läst mina senaste blogginlägg och därefter bokat in ett samtal med mig. Trots att samtalet bara är en timme så kändes det som att det hände så otroligt mycket under denna stund! Hon berättade om sin nuvarande jobbsituation och att när hon läst mitt inlägg Vad är en meningsfull karriär? så hade hon känt igen sig så väl och verkligen konfronterat sig själv med att hon faktiskt inte trivs på den arbetsplats hon är på idag.

Vi började nysta i vad som skulle kunna vara mer meningsfullt och vad hon gillar att göra. Jag hörde hur hennes energi skruvades upp när hon började prata om friluftsliv och natur, det gick liksom inte att dölja hennes passion för detta!

wood.jpeg

Veckan efter samtalet fick jag ett mail av henne som gjorde mig så imponerad och lycklig. Hon hade verkligen tagit tag i sin situation direkt och det var så fantastiskt att få läsa! 

Eftersom jag tycker att detta är så inspirerande så frågade jag om jag fick dela med mig av vad hon skrev till mig. Det fick jag och vi hoppas nu båda två att detta kan inspirera även DIG!

Hej Christine!
Först och främst, TUSEN TACK för ett bra samtal i tisdags. Det är helt galet vad som hänt sedan dess! Jag fick så mycket inspiration och tankar och dagen efter satte jag mig ner och funderade ordentligt på vad JAG vill, var jag tror att mina styrkor ligger och var jag kan komma till min rätt. Skrev det mest personliga Personliga brev jag någonsin skrivit, och la fokus på kreativitet, passion för friluftsliv men även hur jag vill använda min ekonomiutbildning för att arbeta med affärsutveckling, varumärkesutveckling och marknadsföring.
Sen skickade jag ut spontanansökingar till bara de företag inom den branschen som verkar i Jämtland (eftersom jag ändå vill bo här) och vars värderingar om hållbarhet jag kan stå för. Det blev tre företag och (det sjukaste!) redan nästa dag ringde ett av dem upp och ville boka in en träff med mig!!! Så jag ska iväg och träffa dem redan nu på onsdag!
Till skillnad från mitt nuvarande jobb kände jag verkligen sådan glädje när de ringde och när VD:n pratade om företaget och hur han ser på företagets framtid. Och jag hade inte skickat den där spontanansökan om det inte var för vårt samtal - så TUSEN TACK! Nu har jag ju inte fått jobbet än, men ändå, jag känner nån sorts meningsfull riktning i vad jag skulle vilja göra för första gången på riktigt, och det är fantastiskt. 

Är inte detta helt otroligt inspirerande?? Jag blir alldeles lycklig inombords av att läsa hur någons liv kan förändras så snabbt. Det bästa är att det inte tar slut här... Efter någon vecka hörde jag nyfiket av mig och frågade hur det gått med intervjun och fick då detta svar:

Hej Christine, 
Vilken telepati, tänkte precis skriva till dig :) 
De ringde igår från företaget och meddelade att jag fått jobbet!!! Börjar 1 februari och kommer att jobba i huvudsak med marknadsföring och varumärkesutveckling och även med ekonomi. Jag kommer att självständigt få driva de processerna, verkligen mitt DRÖMJOBB!
Jag är så sjukt glad och fortfarande helt i chock att det gick. Att när jag var ärlig med vad jag ville mot mig själv och gjorde slag i saken att verkligen förmedla det till andra också, så ledde det till ett sånt fantastiskt resultat. Helt galet!! Och TACK för dina kloka ord under vårar samtal och för dina blogginlägg som verkligen fick mig att tänka till.

Detta är ju helt otroligt! Självklart går det inte alltid lika snabbt att få ett nytt jobb men jag vill ändå dela denna berättelse för att visa att möjligheten finns samt att även om du inte får första jobbet du söker så kommer du kunna känna mer meningsfullhet bara av att ta tag i situationen. Bara av att reflektera över vad du vill och sedan börja förmedla detta utåt så kommer du känna att din situation förbättras och går i rätt riktning!

Vill du också boka ett samtal med mig och se vad det kan leda till i DITT liv? Boka ett kostnadsfritt första samtal med mig här:

Finns det något du skulle kunna göra redan idag för att ta första steget? Dela gärna med dig i kommentaren!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

5 tips för att ta steget till en meningsfull karriär 

Tidigare i veckan delade jag mina tankar kring vad en meningsfull karriär kan innebära, har du missat inlägget så läs gärna det först här

Om du själv känner att du inte trivs med din nuvarande karriär och kanske upplever att ditt arbete inte är i linje med den du är - hur ska du då göra för att hitta vad som är en meningsfull karriär för dig? Vad krävs det för att övervinna rädslan för förändring och våga ta steget att utforska något nytt? 

Idag skriver jag fortsättningen på förra inlägget och ger dig 5 tips för att ta steget till en meningsfull karriär. 

buss.jpeg

Acceptera förvirring

Först och främst - det är helt normalt och du är inte ensam om att känna dig förvirrad karriärsmässigt! De flesta människor gör det någon gång i livet och med tanke på hur många olika val vi har idag så är det inte konstigt att vi ibland funderar över om vi valt rätt eller inte.

Men att ha för många alternativ att välja på kan också paralysera oss, vi blir rädda för att välja "fel" och fastnar i ett mellanläge där vi inte vågar agera. Människor har även en inbyggd rädsla för risk och förändring. Dessa förutsättningar behöver du acceptera och inte vänta tills de eventuellt går över. Du kommer behöva agera även om det bitvis känns otryggt och läskigt.

Identifiera din frustration

Har det gått så långt att du känner frustration över din nuvarande jobbsituation? Underbart! Det är nämligen starten till förändring. Frustrationen är precis det som kommer få dig att ta dig vidare.

Förmodligen låter detta en aning provocerande och du önskar säkert att du kände allt annat än frustration just nu. Men vad som vore värre är om du istället kände likgiltighet, vilket skulle göra det mycket svårare att faktiskt ta tag i och sedan uppnå en förändring. Så provocerande eller inte, men jag uppmuntrar dig att se din frustration som en gåva! :)

Våga ta dig tid att ge din frustration utrymme. Det kan kännas smärtsamt att släppa fram dessa känslor men ofta finns många av de svar du söker i vad som inte fungerar för dig idag. Var upplever du frustration idag? Vad är det som känns och hur känns det? Vad är det du vill lämna? Om du inte vet vad ditt nästa steg är så kan en bra början vara att ”identify the pain”. Ta reda på vad du inte vill ha och bakom detta kanske svaret finns om vad du VILL ha!

meningsfull karriär

Har du inte redan laddat ner min guide "Första steget till en meningsfull karriär" så gör gärna det! Där får du hjälp med att identifera din frustration, guiden finns att ladda ner kostnadsfritt här.

Undersök var dina värderingar och styrkor möts

Som jag skrev i förra inlägget så kommer kanske inte endast status och pengar ge dig en känsla av meningsfullhet, det kanske inte ens är viktigt för dig? Börja istället utforska vilka värderingar som är viktiga för dig och vilka styrkor du har inom dig. Vilka kompetenser och talanger har du samlat på dig under din karriär hittills? Även om du absolut inte vill jobba med detta fortsättningsvis så kan du säkert plocka med dig flera av dessa erfarenheter in i ett nytt yrke. 

Genom att lära känna dig själv bättre, identifiera dina värderingar och styrkor så får du förhoppningsvis en bättre kännedom om vilka yrken som skulle kunna matcha detta. Du har då en bra grund att utgå från för att ta nästa steg till din drömkarriär.

Börja agera

Vänta inte tills du har hela visionen klar innan du tar första steget. Fundera istället över vilket som är det första fröet du behöver så? Det kan exempelvis vara att anmäla dig till en kurs, ta kontakt med en bekant i ditt nätverk och bjuda på lunch. Helt enkelt, vilka praktiska mål kan du sätta idag för att komma igång? Räkna med att starta en snöbollseffekt bara du börjar någonstans. Du kanske börjar kursen och träffar någon där som öppnar nya möjligheter?

Don’t worry about trying to find your life purpose. Instead, start by acting on the small things that excite you each day. These are the threads that will connect you to your path, passion, and purpose in life.

Så hur kan du börja redan idag med att undersöka dina möjligheter? Vilka saker är det som ger dig energi idag och som du kan börja väva in mer i din vardag?

Källa: Bilden är hämtad från underbara @bymariandrew på instagram

Källa: Bilden är hämtad från underbara @bymariandrew på instagram

Se din karriär som ett livslångt experiment

Jag tror inte på att hitta en karriär för resten av våra liv utan uppmuntrar dig till att våga prova dig fram. Bilden ovan tycker jag är ett utmärkt och lite humoristiskt sätt att se på karriär. Det blir inte alltid som vi tänkt oss, men tänk om det kan bli bra ändå? Det är svårt att "tänka" sig fram till sin drömkarriär, du behöver komma ut och testa och känna efter hur det känns.

Om vi låter oss guidas av att försöka må så bra som möjligt istället för att försöka passa in eller uppfylla någon annans förväntningar så tror jag att fler skulle hitta sin meningsfulla karriär. Men då behöver vi se på karriär på ett mer lekfullt och experimenterande sätt än vad många av oss gör idag.

Hoppas dessa steg kan hjälpa dig en bit på vägen! Kanske har du fler tips att lägga till? Egna erfarenheter av karriärbyte? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget!

Vad är en meningsfull karriär?

Jag pratar ofta om att jag coachar mina klienter till att hitta en meningsfull karriär, men vad betyder det egentligen? 

Det kanske inte är helt självklart vad jag menar med begreppet och jag får dessutom många frågor från nyfikna personer som känner sig förvirrade och undrar hur de kan göra för att få en mer meningsfull karriär.

Jag tänkte därför dela med mig av mina tankar i ämnet genom två blogginlägg, idag börjar jag med frågan om vad en meningsfull karriär kan vara, och i nästa inlägg skriver jag om hur du kan göra om du längtar efter detta. Nästa inlägg publiceras nu på fredag så kika gärna in då igen! 

heart.jpg

Att hitta din mening

Du kanske tänker att en meningsfull karriär måste vara att jobba med något världsförbättrande? Att ett meningsfullt jobb skulle vara exempelvis att volontärarbeta för dem som har det svårare i livet än vad du har? Det skulle absolut kunna vara en meningsfull karriär, men det är inte nödvändigtvis det jag menar med begreppet.

En meningsfull karriär identifierar jag i första hand som en karriär där du får ägna dig åt något som är meningsfullt just för dig och den du är. En karriär som utgår från det som ger dig energi, låter dig utvecklas och där du känner ett tydligt syfte med det du gör. Det kan vara ett väldigt alldagligt jobb i någon annans ögon, men det ska fylla en mening i ditt liv. 

Your work is as meaningful as you make it

– Marie Forleo

Utöver vikten av att hitta din egen mening så har jag samlat några gemensamma nämnare för vad jag anser kännetecknar en meningsfull karriär:

 • Du kan vara dig själv. När du jobbar med något som känns genuint meningsfullt för dig så behöver du inte spela en roll för att passa in eller låtsas ha åsikter som egentligen inte stämmer in på dig. Du behöver inte skilja så mycket på vem du är privat och på jobbet eftersom dessa två går i linje med varandra och du kan känna att du är dig själv och uppskattad för den du är.

 • Det ger dig energi. Självklart finns det både bra och dåliga dagar även med ett meningsfullt jobb, men större delen av tiden har du energi kvar när du kommer hem från jobbet och kan fylla ditt liv med ännu mer mening istället för att exempelvis fastna i soffan och slösurfa sociala medier i brist på ork och lust..

meningsfull-karriar
 • Du känner ett tydligt syfte. Du vet varför ditt jobb finns och vad det bidrar till och detta är vad som driver dig när du kliver upp på morgonen. Du behöver inte räkna timmarna tills du får gå hem från jobbet, istället fylls din tid med uppgifter som du känner har ett tydligt syfte och fyller ett behov.

 • Det är föränderligt. Det finns tyvärr inte någon garanti för att bara du hittar ditt drömjobb nu så behöver du aldrig mer oroa dig. Du förändras och din karriär med dig. Vad som är viktigt för dig kan förändras under livet och därmed också vad som känns meningsfullt att jobba med. Det här är inget problem, snarare en möjlighet och ett nytt sätt att se på begreppet karriär. Vi jobbar inte längre på ett och samma jobb från examen till pension, vilket innebär att det finns massor av möjligheter till olika jobb och karriärer under en livstid!

Meningsfullt för dig <3

Så sammanfattningsvis är en meningsfull karriär det du säger att den är, det finns ingen mall eller ETT enkelt svar som passar alla. Det finns inte heller ETT jobb som är meningsfullt för dig, inte heller endast en passion eller ett syfte med din karriär.

Vill du ha min hjälp att undersöka vad som är meningsfullt för dig? Boka in en kostnadsfri konsultation så pratar vi mer!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget!