Dags att byta karriär?

 Bild från  Alexies Adao

Bild från Alexies Adao

Har du fastnat i en arbetssituation som inte längre motiverar och utmanar dig?

Ibland tuffar livet och arbetslivet på i en rasande fart och plötsligt en dag inser vi att det kanske inte är så himla kul på jobbet.

Känner du att du slösar bort din tid och kompetens på ett jobb som inte matchar dig och den du är?

Jag kan och vill hjälpa dig! Jag tycker att det är fullkomligt orimligt att det är så många som inte trivs på jobbet. Detta ägnar jag mina dagar åt att försöka förändra!

Är det dags för en förändring för dig? Boka in dig för ett kostnadsfritt första samtal så stämmer vi av om och hur jag kan stötta dig i förändringen! 💫

Välkommen att boka tid via min kalender

Tillbaka på jobbet

 Print från Blanca Gómez, www.etsy.com/shop/blancucha

Print från Blanca Gómez, www.etsy.com/shop/blancucha

Idag är första dagen jag lämnar Bill hemma och går iväg till mitt nya kontor! 8,5 månader har gått sedan jag sist jobbade på riktigt, har ju gjort en del ströjobb men nu kommer jag verkligen ha hela arbetsdagar på ett KONTOR. Känns alldeles underbart men också en hel del separationsångest. Försöker att känna alla känslor och inte tänka på hur det borde vara.

Jag kommer nu att jobba två dagar i veckan fram till årsskiftet då jag börjar heltid. Det känns väldigt bra att vi alla i familjen får mjukstarta våra nya roller och ta detta i lugn takt. Jag känner mig verkligen redo att få komma iväg några dagar i veckan och jobba med mitt företag men hade det varit 100 % direkt tror jag det hade känts väldigt jobbigt att vara borta från Bill så mycket. Vi får se hur detta upplägg fungerar!

I och med att jag startar upp företaget igen så har jag flyttat in på ett nytt co-workingställe som heter The Castle och ligger precis vid Slottet. Superfina lokaler och inspirerande miljö med en massa andra företagare. Har varit här tidigare på besök och några olika event och nu kändes det rätt att testa att jobba här.

Mitt huvudfokus kommer nu att vara mina klienter och att satsa på karriärcoaching. Jag har ju tidigare haft både klienter och konsultuppdrag men nu med endast två dagar per vecka så väljer jag att fokusera enbart på coachingen. Det känns superkul!

Är väldigt tacksam för att jag faktiskt redan nu första dagen på jobbet har inbokade klienter som är peppade på att starta igång! Så roligt att jag får förtroendet att hjälpa dem och att jag får jobba med det jag tycker är roligast redan från dag ett!

Nu ska jag gå och hämta en kopp kaffe och njuta av den i lugn och ro utan bebis :) Vi hörs o ses här på bloggen snart igen!

6 månader som förälder

Nästa vecka fyller Bill 6 månader. Hurra för honom! Men också HURRA till mig och Ludwig som klarat av de första sex månaderna som föräldrar!! Såg ett jättebra inlägg på instagram om att istället för baby showers borde det ordnas fester för de nyblivna föräldrarna efter att barnet fötts för det är snarare då de behöver stöd och pepp och vänner som kommer med mat. Postpartum party kallades det, tyckte det var en klok idé!

Innan Bill föddes så hade jag tankar om att vara helt föräldraledig i ca 8 månader men samtidigt hålla igång delar av mitt företag (skrev om det här). Jag bestämde mig för att inte ta emot nya klienter under denna tid men fortsätta blogga och skriva inlägg till min instagram Christine Coaching. Veckorna innan förlossningen så förberedde jag inlägg till både blogg och instagram som jag enkelt skulle kunna posta när bebisen hade kommit. Nu kan jag konstatera att det inte alls blev så. Anledningen? Jag hade ingen lust till det.

När jag startade mitt företag för snart två år sedan så var det för att jag ville att mitt jobb skulle vara fyllt av lust och mening. Detta är superviktigt för mig och därför valde jag nu att sänka mina egna krav på mig själv när jag satt där som nybliven förälder och alla de där inläggen jag hade förberett kändes så långt ifrån den vardag jag plötsligt befann mig i. Helt andra tankar och känslor snurrade runt inom mig och jag kunde inte förmå mig att låtsas som ingenting och lägga ut en massa texter om karriär och företagande.

Nu driver jag ju ändå ett företag och då kanske man ibland måste göra saker som man inte har lust med? Jag har ju räkningar att betala o.s.v. Men jag hoppas och tror att det går att driva företag utifrån lust och mening snarare än den perfekta strategin och kontinuerliga marknadsföringsplanen. Om detta stämmer återstår väl att se, men hur det än går så har jag i alla fall återigen valt att vara sann mot mig själv och vågat driva mitt företag utifrån mitt sätt och det kommer jag alltid vara stolt och tacksam över. Så istället för det jag planerat har jag skrivit sporadiskt och utifrån lust i mina sociala kanaler samt faktiskt tagit emot ett fåtal nya klienter eftersom tillfälle gavs och jag verkligen ville det!

Idag när jag sitter på café för en hel förmiddag med jobb så är jag så glad över att lusten kommit tillbaka och jag känner en enorm längtan efter att få skriva till er via min blogg och instagram igen. Men jag vill skriva NYA texter, om det som rör sig i mitt huvud nu och det jag vill jobba med framöver tillsammans med er! 

Vad vill du läsa om? Skulle bli så glad om du ville önska ämnen eller rubriker! Skriv gärna en kommentar här eller på instagram.


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

Frågan som gav mig mod att förändra

När jag för några år sedan funderade på att säga upp mig från min anställning för att istället starta eget företag så var jag såklart orolig för vad som skulle kunna hända. Jag försökte länge förutse framtiden och besvara frågan "Vad är det värsta som kan hända om jag slutar?" Det var många tankar som malde i mitt huvud kring att det kanske var dumt att lämna en anställning som av många anses "trygg" för något som inte alls upplevs lika tryggt, jag funderade på om jag skulle ångra mig, om jag skulle stå där helt utan pengar att försörja mig med, om jag skulle inse efter några månader hur dumt mitt beslut hade varit. Ja ni förstår säkert, det var väldigt många olika hemska scenarion som spelades upp i mina tankar och alla utgick från att jag skulle misslyckas och ångra mitt beslut.

desktop

När jag nu jobbar som karriärcoach möter jag dessa funderingar igen fast hos mina klienter. Det kanske inte alltid handlar om rädslan för att starta eget men i all sorts förändring ligger ofta denna oro av att misslyckas eller att ångra sig i ett senare skede. 

Om du går omkring med dessa funderingar nu så vill först och främst bekräfta att det såklart är fullt normalt. Det ÄR läskigt att släppa det vi är vana vid i hopp om att få något bättre. Det finns sällan några garantier vid större förändringar. Men det jag insåg var att det inte heller finns några garantier i det invanda.

Vändpunkten för mig kom när jag istället ställde mig frågan:

Vad är det värsta som kan hända om jag stannar?

Vid denna tid hade jag varit sjukskriven för utmattning, försökt ta mig tillbaka till ett fungerande liv och lusten till mitt arbete men inte lyckats. Jag insåg då att det egentligen fanns större risker i att stanna. Både för mitt fysiska välmående och för min arbetsglädje och min karriär.

 Boktips för mod att våga!&nbsp;Läs gärna mitt tidigare inlägg om boken  här

Boktips för mod att våga! Läs gärna mitt tidigare inlägg om boken här

De klienter jag möter i liknande situationer hävdar ofta att det värsta som kan hända är att de misslyckas och tvingas gå tillbaka till det yrke och/eller den bransch de nu jobbar i.

Kan vi stanna lite vid detta påstående? Det värsta som kan hända är alltså att du hamnar tillbaka där du är idag? Du ÄR alltså i ditt värsta scenario redan?

Om du känner igen dig i detta kan en hjälp vara att ta en stund och reflektera kring frågorna nedan. De är hämtade ur en av mina favoritböcker Light is the new black skriven av Rebecca Campbell.

Vad längtar du efter att göra men som skrämmer dig?

Om du inte gör det, kommer du att ångra dig om 10 år?

Vad är det värsta som kan hända om du tar steget?

Vad är det värsta som kan hända om du stannar där du är?


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Egentid och reflektioner

Hej alla tappra läsare! Härligt att ni är några som kikar in här trots att jag inte skriver så ofta just nu. 

Idag sitter jag ensam på café här hemma i Enskede och njuter av att ha en stund för mig själv och att reflektera lite över livet. Tar hjälp av min Desire Map Planner för att skriva ner några tankar kring vad jag är tacksam över och vad jag känner behov av att justera. Stort som smått. Men en viktig övning för att stanna upp och känna efter, landa i det som är och sätta intentioner för den tid som kommer framöver.

Har saknat en del saker från livet innan bebis, bland annat att skriva här. Så det tänkte jag försöka ta mig tid till igen! Håll utkik efter nya inlägg och hör gärna av dig om det är något ämne du vill att jag tar upp! Själv är jag nyfiken på att utforska mer kring karriär och föräldraledighet, inte så konstigt kanske :) Vill skriva mer om de tankar och känslor som dykt upp nu när jag fått en paus från jobb. Många väljer ju också att göra förändringar i sin karriär under föräldraledigheten och det är något jag vill prata och skriva mer om! Hoppas ni också är taggade på detta ämne.

Önskar er en fortsatt härlig söndag!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Bebisen är här

Nu har jag varit förälder i drygt 1 månad. Helt galet vad intensivt och omtumlande det har varit! Precis så som många försökt beskriva för mig innan men som var svårt att ta in innan jag själv fick uppleva det.

L1040777.JPG

Det känns redan som att tiden går SÅ snabbt och han utvecklas och växer snabbare än jag hinner med. Från ett litet knyte på 2 620 gram till den drygt ett kilo tyngre bebis han växt till nu!

Är så kär i denna lilla varelse och totalt uppslukad. Just nu är det faktiskt svårt att tänka på så mycket annat men ville bara sticka in huvudet här med ett livstecken!

Vi hörs snart igen <3


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

En övning i att bara finnas till

Än har det inte kommit någon bebis, det har nu gått 3 dagar sedan det var beräknat. Det är ju fullt normalt men ändå ganska påfrestande måste jag erkänna. 

Jag, precis som de flesta andra, är så van vid att ha saker på gång, att ha mål och planer att jobba för, att göra to-do-listor att bocka av o.s.v... Men denna tid efter beräknat förlossningsdatum är som ett vakuum där det inte kan finnas några planer eller to-do´s förutom att föda barn! Och just den saken är inget jag kan styra över eller påskynda på något sätt. En jättebra övning i att släppa kontrollen och öva medveten närvaro :)

Även om det är viktigt att kunna släppa på känslan av att behöva prestera och istället tillåta sig att bara finnas till så tycker jag att det är ganska skönt i detta läge att vara egen företagare och kunna pyssla med lite småsaker i företaget (eftersom jag redan sett typ alla serier på Netflix...). Jag förbereder lite inlägg här till bloggen och till instagram. Funderar över vad jag vill förmedla framöver och vilken typ av jobb jag vill fokusera på under min föräldraledighet. Men jag passar även på att sova en stund när jag blir trött, laga extra god mat och bara ta hand om mig själv nu dagarna innan denna stora livsförändring kommer. 

 Är det något särskilt ämne du skulle vilja att jag skriver om framöver? Vilka funderingar har du kring karriär som jag skulle kunna besvara? Tipsa mig gärna!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på instagram för fler uppdateringar <3

Företagare och förälder

L1040770.jpg

Ja då är det snart dags för mig att få bli förälder! Går in i vecka 40 av graviditeten idag så nu kan bebis komma när som helst, så overkligt och så spännande.

Självklart har jag haft en hel del tankar under de senaste 9 månaderna (och även innan dess) om hur livet kommer att bli som förälder och särskilt livet som företagare och förälder. Det är ju inte riktigt samma sak som att vara anställd där en kan "checka ut" valfri period och sedan komma tillbaka till ett jobb med månadslön. 

För mig har funderingarna snurrat kring om jag ska vara 100 % ledig en period eller jobba deltid under min föräldraledighet. Jag och Ludwig kommer att låta varandra få ungefär lika många månader var tillsammans med vår bebis, men jag har tänkt att jag under min del av föräldraledigheten skulle kunna kombinera en del jobb med bebis. Detta har nog mestadels grundat sig i att jag har svårt att föreställa mig att pausa mitt företag.

Men nu har jag ändå landat i att ta en paus från företaget under ca 7-8 månader. Med viss reservation för att jag kanske ändrar mig längs vägen :) Min plan och ambition är att fortsätta skriva innehåll till min blogg och sociala medier så länge detta känns lustfyllt men att inte ta emot nya klienter eller andra uppdrag under denna period.

flow computer.jpg

Nackdelen med detta val är att mitt företag bara består av mig och att mina arbetsuppgifter inte är av den karaktär att jag kan ta in någon annan som sköter dem denna period. Jag kommer alltså att komma tillbaka till ett företag som stått stilla och jag föreställer mig att det blir lite som att "börja om" igen. Men fördelen jag ser med detta är att jag väljer att följa det som känns rätt för mig i mitt liv snarare än rädslor över vad jag kan gå miste om eller vad som eventuellt kan hända i framtiden. Jag övar på att känna tillit och våga släppa kontroll över något som jag ändå egentligen inte kan styra över. Kanske gynnas mitt företag och mina kunder av den nystart som kommer till hösten? Jag vet i alla fall att jag redan nu har en massa idéer om projekt som jag skulle vilja addera till mina befintliga erbjudanden!

När jag funderat på detta har jag försökt fråga och lyssna till andras erfarenheter kring ämnet och jag har upptäckt att det finns otroligt många sätt att ta sig an en föräldraledighet som egen företagare, och tur är väl det! Jag har frågat kloka personer som gjort denna resa själv tidigare och så fick jag en väldigt inspirerande bok som gett mig många idéer:

L1040767.jpg

Så sammanfattningsvis kommer jag nu alltså att pausa coachandet fram till hösten 2018, men ni kommer fortfarande kunna ta del av inspiration, tips och råd här i min blogg och på min instagram. Så se till att följa mig där om du inte redan gör det!

Om du själv har erfarenheter av detta så blir jag superglad om du vill dela med dig i kommentarerna eller skicka ett mail till christine@christinenord.com

Vi hörs på andra sidan bebisbubblan! :)


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

Tillbakablick och reflektioner från 2017

Jag älskar verkligen att läsa alla årskrönikor och sammanfattningar av 2017 som finns lite överallt så här års! Tycker det är så viktigt att inte bara sätta upp nya mål utan att först göra en tillbakablick över det som varit och reflektera över vad som tagit dig hit till där du är idag.

För att föregå med gott exempel så tänkte jag göra just precis det idag och jag tänkte dessutom dela mina reflektioner med er :) Hoppas det kan inspirera!

2016 sammanfattade jag i detta inlägg: Utvecklingar och utmaningar från 2016 
Det var verkligen ett supermegaår när det kom till att fatta stora beslut, våga vara modig och följa min egen väg. 2017 känner jag att jag landat i dessa förändringar som föregående år innebar. Jag behövde landa och vidareutveckla det jag startat snarare än att riva upp och påbörja ännu en massa nya grejer. 

Året inleddes med nyårsfirande på Gran Canaria med Ludwig. Vi hade en vecka med sol, vandring, god mat och jag läste en massa böcker och funderade på planer för kommande året. Som jag skrev i förra årets sammanfattning hade jag haft en tuff start på mitt företagande då jag halkade tillbaka i gamla hjulspår och jobbade för mycket och utan att lyssna till min kropps behov av återhämtning. Så i början av detta år funderade jag mycket kring hur jag skulle få ihop företagande med en hälsosam och hållbar livsstil, hur jag skulle få möjlighet att jobba med de projekt som känns sådär riktigt bra i hjärtat istället för att tacka ja till allt som kom i min väg av rädsla att tacka nej.

Januari bjöd även på influensa och senare ett föreläsningsuppdrag tillsammans med Add Gender där vi utbildade i ledarskap och jämställdhet. Jag påbörjade även en distanskurs i kreativt skrivande som jag dessvärre inte slutförde under våren, men jag hann i alla fall testa att skriva både poesi och fantasy - riktigt utmanande!!

Februari innehöll ett underbart retreat i Arvika som arrangerades av bästa Anna Lindh som driver Retreat Yourself. Vi hade följt varandra på instagram länge men detta var första gången vi träffades på riktigt! Är så glad att jag nu känner Anna och flera andra som jag träffade på detta magiska retreat. Det var en underbar helg där jag fick mycket tid till reflektion över både det som varit och det som jag ville skapa framöver. Här landade jag verkligen i hur otroligt tacksam jag var över allt jag vågat förändra under föregående år.

I februari lanserade jag också min nya hemsida och mitt företag kändes med detta mycket mer på riktigt. Innan hade jag bara haft en reseblogg som jag startade i San Francisco och byggt vidare på till någon typ av företagshemsida. Men nu hade jag tagit hjälp av duktiga Ellinor Ekström som designat och kodat denna hemsida som jag fortfarande har, jag hade jobbat med bästa fotografen Sara Holmberg och sedan lagt tid på att skriva texter och formulera erbjudanden att fylla sidan med, så kul!

utmattad.jpeg

Men det största som hände i februari var ändå att min novell blev publicerad i novellsamlingen "Utmattad". Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse att se mina egna ord tryckta i en riktig bok! Mer om hur det gick till att få den publicerad kan du läsa här och vill du köpa boken så finns den bland annat här.

I mars jobbade jag mycket "bakom kulisserna" med att ta fram mitt allra första coachingprogram. Jag ville skapa något som gav mina klienter ett helhetsgrepp och där jag kunde erbjuda mer än bara enstaka coach-möten. Jag inledde också ett samarbete med ett rekryteringsföretag där jag jobbade deltid med två uppdrag.

Jag skrev också på kontrakt för mitt allra första kontor! Ett riktigt drömställe precis vid Nytorget där jag delade rum med superhärliga Sarah, Clara, Kristin och Josefin & Vanja

I april var det dags att lansera mitt coachingprogram Career Clarity och jag satsade helhjärtat på att sprida budskapet om detta och börja jobba med klienter som verkligen ville ta steget att förändra sina liv och karriärer. Det var verkligen en fantastisk känsla att få jobba med mina första klienter i ett program som jag själv tagit fram och verkligen kunde stå bakom till 100 %. 

Annat kul som hände i april var att vår älskade Otto fyllde 1 år! Världens roligaste hund som jag är så tacksam för att ha i mitt liv <3 

Maj fortsatte med klienter i Career Clarity, jobb från mitt nya kontor samt rekryteringsuppdrag. Jag satsade mycket tid och energi på att lära mig nya sätt att nå ut med mina tjänster och jag fick jobba mycket med min egen utveckling då jag hela tiden behövde kliva utanför min trygghetszon när det gäller att ta plats och våga dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper. Jag har jobbat mycket med försäljning i tidigare jobb men upplever det som en helt annan sak att sälja sina EGNA tjänster och sig själv som varumärke!

Första dagarna i juni rivstartade med att jag fick veta att jag (äntligen!) var gravid. Det var så overkligt och omtumlande och jag har nog faktiskt fortfarande inte riktigt vågat lita på att det kommer ett barn, även om det nu bara är en månad kvar av graviditeten! 

Bara några dagar efter att detta besked kom in i mitt liv så åkte jag till Lissabon med ett tiotal vänner för att fira min systers 30-årsdag. Vi hade hyrt en lägenhet och hade tre superhärliga dagar tillsammans. Tack o lov hade jag inte börjat känna av några symptom av graviditeten ännu och kunde njuta av resan!

Resten av sommaren fortsatte dock i en dimma av gravidillamående. Det varade dygnet runt i nästan tre månader och i kombination med detta var jag extremt trött och orkeslös. Åkte en vecka till Palma med min mamma och syster och just denna vecka råkade det vara mellan 35-40 grader varje dag, inte direkt den bästa kombinationen med illamående och förlamande trötthet.. men jag vilade i skuggan och läste 8 böcker denna vecka :)

Resten av sommaren innehöll även en roadtrip till Norrland och vidare in i Norge tillsammans med Ludwig och två av våra vänner och deras gulliga ettåring. Jättemysiga dagar trots att jag behövde sova mitt på dagen och hade svårt att få i mig mat :)

Normlog.jpg

September kickade igång med nya modiga klienter som ville ta steget till att utforska en ny karriär. Jag fick även möjligheten att hålla i årets utbildning till Certifierad Normingenjör tillsammans med Jenny och Lina på Add Gender. Eftersom jag tyckte utbildningen var så givande förra året när jag gick den så kändes det otroligt kul att få vara med och utbilda årets gäng! Skrev mitt första pressmeddelande med anledning av detta.

bestofyou.png

I september inledde jag också ett nytt samarbete med bästa teamet bakom Best of You. Även här var detta ett gäng jag följt på Instagram en längre tid och när Henriette föreslog en lunch för att diskutera samarbete blev jag så glad! Att vara egenföretagare är stundtals ensamt och därför känns det så himla fint att få vara en del av detta team. Vi kommer definitivt arrangera flera spännande events tillsammans framöver! 

Oktober innehöll en vecka i Frankrike på det ljuvligaste bed & breakfast jag någonsin sett. I en liten by i södra Frankrike som heter Neffiés så driver ett svenskt par detta ljuvliga ställe och vi trivdes så bra!

Mitt illamående hade mattats av under september och jag fick under hösten några månader med mer normalt mående, även om jag tycker att det värsta varit all oro jag känt.

Under november och december kunde jag inte ta in nya klienter i Career Clarity eftersom min föräldraledighet närmar sig, men precis i rätt tid kom ett erbjudande om ett konsultuppdrag för Wes som jag spanat in länge. Ett nytänkande rekryteringsföretag som bryter normer i en traditionstyngd bransch. Det har verkligen varit kul att få en inblick i detta företag och ta del av deras arbetssätt. Grundarna Anna och Liv har berättat om sitt arbete i flera artiklar nu under vintern bland annat r.

Och nu är vi redan inne i 2018! Året då jag ska få bli förälder. Då jag ska lära mig hur man kombinerar företagande och bebis. Vill skriva ett inlägg om mina tankar kring detta också, ska försöka få till det inom kort! 

Hur har ditt 2017 varit? Lämna gärna en kommentar, eller länka till din blogg om du skrivit en egen summering!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

Att våga ta första steget - en inspirerande berättelse om Jenny

apples.jpg

För några veckor sedan hade jag ett så inspirerande samtal med Jenny, en tjej som läst mina senaste blogginlägg och därefter bokat in ett samtal med mig. Trots att samtalet bara är en timme så kändes det som att det hände så otroligt mycket under denna stund! Hon berättade om sin nuvarande jobbsituation och att när hon läst mitt inlägg Vad är en meningsfull karriär? så hade hon känt igen sig så väl och verkligen konfronterat sig själv med att hon faktiskt inte trivs på den arbetsplats hon är på idag.

Vi började nysta i vad som skulle kunna vara mer meningsfullt och vad hon gillar att göra. Jag hörde hur hennes energi skruvades upp när hon började prata om friluftsliv och natur, det gick liksom inte att dölja hennes passion för detta!

wood.jpeg

Veckan efter samtalet fick jag ett mail av henne som gjorde mig så imponerad och lycklig. Hon hade verkligen tagit tag i sin situation direkt och det var så fantastiskt att få läsa! 

Eftersom jag tycker att detta är så inspirerande så frågade jag om jag fick dela med mig av vad hon skrev till mig. Det fick jag och vi hoppas nu båda två att detta kan inspirera även DIG!

Hej Christine!
Först och främst, TUSEN TACK för ett bra samtal i tisdags. Det är helt galet vad som hänt sedan dess! Jag fick så mycket inspiration och tankar och dagen efter satte jag mig ner och funderade ordentligt på vad JAG vill, var jag tror att mina styrkor ligger och var jag kan komma till min rätt. Skrev det mest personliga Personliga brev jag någonsin skrivit, och la fokus på kreativitet, passion för friluftsliv men även hur jag vill använda min ekonomiutbildning för att arbeta med affärsutveckling, varumärkesutveckling och marknadsföring.
Sen skickade jag ut spontanansökingar till bara de företag inom den branschen som verkar i Jämtland (eftersom jag ändå vill bo här) och vars värderingar om hållbarhet jag kan stå för. Det blev tre företag och (det sjukaste!) redan nästa dag ringde ett av dem upp och ville boka in en träff med mig!!! Så jag ska iväg och träffa dem redan nu på onsdag!
Till skillnad från mitt nuvarande jobb kände jag verkligen sådan glädje när de ringde och när VD:n pratade om företaget och hur han ser på företagets framtid. Och jag hade inte skickat den där spontanansökan om det inte var för vårt samtal - så TUSEN TACK! Nu har jag ju inte fått jobbet än, men ändå, jag känner nån sorts meningsfull riktning i vad jag skulle vilja göra för första gången på riktigt, och det är fantastiskt. 

Är inte detta helt otroligt inspirerande?? Jag blir alldeles lycklig inombords av att läsa hur någons liv kan förändras så snabbt. Det bästa är att det inte tar slut här... Efter någon vecka hörde jag nyfiket av mig och frågade hur det gått med intervjun och fick då detta svar:

Hej Christine, 
Vilken telepati, tänkte precis skriva till dig :) 
De ringde igår från företaget och meddelade att jag fått jobbet!!! Börjar 1 februari och kommer att jobba i huvudsak med marknadsföring och varumärkesutveckling och även med ekonomi. Jag kommer att självständigt få driva de processerna, verkligen mitt DRÖMJOBB!
Jag är så sjukt glad och fortfarande helt i chock att det gick. Att när jag var ärlig med vad jag ville mot mig själv och gjorde slag i saken att verkligen förmedla det till andra också, så ledde det till ett sånt fantastiskt resultat. Helt galet!! Och TACK för dina kloka ord under vårar samtal och för dina blogginlägg som verkligen fick mig att tänka till.

Detta är ju helt otroligt! Självklart går det inte alltid lika snabbt att få ett nytt jobb men jag vill ändå dela denna berättelse för att visa att möjligheten finns samt att även om du inte får första jobbet du söker så kommer du kunna känna mer meningsfullhet bara av att ta tag i situationen. Bara av att reflektera över vad du vill och sedan börja förmedla detta utåt så kommer du känna att din situation förbättras och går i rätt riktning!

Vill du också boka ett samtal med mig och se vad det kan leda till i DITT liv? Boka ett kostnadsfritt första samtal med mig här:

Finns det något du skulle kunna göra redan idag för att ta första steget? Dela gärna med dig i kommentaren!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! <3

5 tips för att ta steget till en meningsfull karriär 

Tidigare i veckan delade jag mina tankar kring vad en meningsfull karriär kan innebära, har du missat inlägget så läs gärna det först här

Om du själv känner att du inte trivs med din nuvarande karriär och kanske upplever att ditt arbete inte är i linje med den du är - hur ska du då göra för att hitta vad som är en meningsfull karriär för dig? Vad krävs det för att övervinna rädslan för förändring och våga ta steget att utforska något nytt? 

Idag skriver jag fortsättningen på förra inlägget och ger dig 5 tips för att ta steget till en meningsfull karriär. 

buss.jpeg

Acceptera förvirring

Först och främst - det är helt normalt och du är inte ensam om att känna dig förvirrad karriärsmässigt! De flesta människor gör det någon gång i livet och med tanke på hur många olika val vi har idag så är det inte konstigt att vi ibland funderar över om vi valt rätt eller inte.

Men att ha för många alternativ att välja på kan också paralysera oss, vi blir rädda för att välja "fel" och fastnar i ett mellanläge där vi inte vågar agera. Människor har även en inbyggd rädsla för risk och förändring. Dessa förutsättningar behöver du acceptera och inte vänta tills de eventuellt går över. Du kommer behöva agera även om det bitvis känns otryggt och läskigt.

Identifiera din frustration

Har det gått så långt att du känner frustration över din nuvarande jobbsituation? Underbart! Det är nämligen starten till förändring. Frustrationen är precis det som kommer få dig att ta dig vidare.

Förmodligen låter detta en aning provocerande och du önskar säkert att du kände allt annat än frustration just nu. Men vad som vore värre är om du istället kände likgiltighet, vilket skulle göra det mycket svårare att faktiskt ta tag i och sedan uppnå en förändring. Så provocerande eller inte, men jag uppmuntrar dig att se din frustration som en gåva! :)

Våga ta dig tid att ge din frustration utrymme. Det kan kännas smärtsamt att släppa fram dessa känslor men ofta finns många av de svar du söker i vad som inte fungerar för dig idag. Var upplever du frustration idag? Vad är det som känns och hur känns det? Vad är det du vill lämna? Om du inte vet vad ditt nästa steg är så kan en bra början vara att ”identify the pain”. Ta reda på vad du inte vill ha och bakom detta kanske svaret finns om vad du VILL ha!

meningsfull karriär

Har du inte redan laddat ner min guide "Första steget till en meningsfull karriär" så gör gärna det! Där får du hjälp med att identifera din frustration, guiden finns att ladda ner kostnadsfritt här.

Undersök var dina värderingar och styrkor möts

Som jag skrev i förra inlägget så kommer kanske inte endast status och pengar ge dig en känsla av meningsfullhet, det kanske inte ens är viktigt för dig? Börja istället utforska vilka värderingar som är viktiga för dig och vilka styrkor du har inom dig. Vilka kompetenser och talanger har du samlat på dig under din karriär hittills? Även om du absolut inte vill jobba med detta fortsättningsvis så kan du säkert plocka med dig flera av dessa erfarenheter in i ett nytt yrke. 

Genom att lära känna dig själv bättre, identifiera dina värderingar och styrkor så får du förhoppningsvis en bättre kännedom om vilka yrken som skulle kunna matcha detta. Du har då en bra grund att utgå från för att ta nästa steg till din drömkarriär.

Börja agera

Vänta inte tills du har hela visionen klar innan du tar första steget. Fundera istället över vilket som är det första fröet du behöver så? Det kan exempelvis vara att anmäla dig till en kurs, ta kontakt med en bekant i ditt nätverk och bjuda på lunch. Helt enkelt, vilka praktiska mål kan du sätta idag för att komma igång? Räkna med att starta en snöbollseffekt bara du börjar någonstans. Du kanske börjar kursen och träffar någon där som öppnar nya möjligheter?

Don’t worry about trying to find your life purpose. Instead, start by acting on the small things that excite you each day. These are the threads that will connect you to your path, passion, and purpose in life.

Så hur kan du börja redan idag med att undersöka dina möjligheter? Vilka saker är det som ger dig energi idag och som du kan börja väva in mer i din vardag?

 Källa: Bilden är hämtad från underbara @bymariandrew på instagram

Källa: Bilden är hämtad från underbara @bymariandrew på instagram

Se din karriär som ett livslångt experiment

Jag tror inte på att hitta en karriär för resten av våra liv utan uppmuntrar dig till att våga prova dig fram. Bilden ovan tycker jag är ett utmärkt och lite humoristiskt sätt att se på karriär. Det blir inte alltid som vi tänkt oss, men tänk om det kan bli bra ändå? Det är svårt att "tänka" sig fram till sin drömkarriär, du behöver komma ut och testa och känna efter hur det känns.

Om vi låter oss guidas av att försöka må så bra som möjligt istället för att försöka passa in eller uppfylla någon annans förväntningar så tror jag att fler skulle hitta sin meningsfulla karriär. Men då behöver vi se på karriär på ett mer lekfullt och experimenterande sätt än vad många av oss gör idag.

Hoppas dessa steg kan hjälpa dig en bit på vägen! Kanske har du fler tips att lägga till? Egna erfarenheter av karriärbyte? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget!

Vad är en meningsfull karriär?

Jag pratar ofta om att jag coachar mina klienter till att hitta en meningsfull karriär, men vad betyder det egentligen? 

Det kanske inte är helt självklart vad jag menar med begreppet och jag får dessutom många frågor från nyfikna personer som känner sig förvirrade och undrar hur de kan göra för att få en mer meningsfull karriär.

Jag tänkte därför dela med mig av mina tankar i ämnet genom två blogginlägg, idag börjar jag med frågan om vad en meningsfull karriär kan vara, och i nästa inlägg skriver jag om hur du kan göra om du längtar efter detta. Nästa inlägg publiceras nu på fredag så kika gärna in då igen! 

heart.jpg

Att hitta din mening

Du kanske tänker att en meningsfull karriär måste vara att jobba med något världsförbättrande? Att ett meningsfullt jobb skulle vara exempelvis att volontärarbeta för dem som har det svårare i livet än vad du har? Det skulle absolut kunna vara en meningsfull karriär, men det är inte nödvändigtvis det jag menar med begreppet.

En meningsfull karriär identifierar jag i första hand som en karriär där du får ägna dig åt något som är meningsfullt just för dig och den du är. En karriär som utgår från det som ger dig energi, låter dig utvecklas och där du känner ett tydligt syfte med det du gör. Det kan vara ett väldigt alldagligt jobb i någon annans ögon, men det ska fylla en mening i ditt liv. 

Your work is as meaningful as you make it
– Marie Forleo

Utöver vikten av att hitta din egen mening så har jag samlat några gemensamma nämnare för vad jag anser kännetecknar en meningsfull karriär:

  • Du kan vara dig själv. När du jobbar med något som känns genuint meningsfullt för dig så behöver du inte spela en roll för att passa in eller låtsas ha åsikter som egentligen inte stämmer in på dig. Du behöver inte skilja så mycket på vem du är privat och på jobbet eftersom dessa två går i linje med varandra och du kan känna att du är dig själv och uppskattad för den du är.
     
  • Det ger dig energi. Självklart finns det både bra och dåliga dagar även med ett meningsfullt jobb, men större delen av tiden har du energi kvar när du kommer hem från jobbet och kan fylla ditt liv med ännu mer mening istället för att exempelvis fastna i soffan och slösurfa sociala medier i brist på ork och lust..
meningsfull-karriar
  • Du känner ett tydligt syfte. Du vet varför ditt jobb finns och vad det bidrar till och detta är vad som driver dig när du kliver upp på morgonen. Du behöver inte räkna timmarna tills du får gå hem från jobbet, istället fylls din tid med uppgifter som du känner har ett tydligt syfte och fyller ett behov.
     
  • Det är föränderligt. Det finns tyvärr inte någon garanti för att bara du hittar ditt drömjobb nu så behöver du aldrig mer oroa dig. Du förändras och din karriär med dig. Vad som är viktigt för dig kan förändras under livet och därmed också vad som känns meningsfullt att jobba med. Det här är inget problem, snarare en möjlighet och ett nytt sätt att se på begreppet karriär. Vi jobbar inte längre på ett och samma jobb från examen till pension, vilket innebär att det finns massor av möjligheter till olika jobb och karriärer under en livstid!

Meningsfullt för dig <3

Så sammanfattningsvis är en meningsfull karriär det du säger att den är, det finns ingen mall eller ETT enkelt svar som passar alla. Det finns inte heller ETT jobb som är meningsfullt för dig, inte heller endast en passion eller ett syfte med din karriär.

Vill du ha min hjälp att undersöka vad som är meningsfullt för dig? Boka in ett kostnadsfritt Clarity Call med mig så pratar vi mer!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget!

Live workshop med Gabby Bernstein

The universe has your back

I helgen var jag på en heldags workshop med Gabby Bernstein, en person som inspirerar mig mycket! Trots all inspiration jag fått av henne så visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av denna dag. Jag hade några farhågor om att det kanske skulle vara alldeles för kommersiellt och opersonligt. Men jag blev verkligen så positivt överraskad!!

theuniversehasyourback

Vi var ungefär 200 kvinnor och 2 eller 3 män tror jag som samlats i en konferenslokal på ett hotell utanför Solna. Lokalen var kanske inte den mest inspirerande men trots detta blev det en väldigt intim stämning i rummet medan Gabby höll sin workshop. Det kändes så fint att vi alla kom så nära henne och varandra, det kändes som att hon var så otroligt närvarande i rummet. Under dagen var det många från publiken som fick dela sina funderingar och Gabby svarade med sådan genuin värme och klokhet att jag verkligen blev imponerad.

gabbybernstein

Satt och antecknade flitigt i min anteckningsbok så att jag skulle komma ihåg alla bra saker jag lärde mig och tänkte nu att jag skulle dela med mig av några citat och mina tankar kring dem. Hoppas det kan inspirera även dig!

Workshopen är baserad på hennes bok The Universe Has Your Back  så om du blir nyfiken på mer om detta kan jag rekommendera att läsa hela boken! Detta inlägg blev väldigt spontant ihopskrivet och en mix mellan svenska och engelska, men håll till godo :)

If I let go of my fear – who will I be?

Detta kände jag så väl igen i mig själv. Det är så mycket jag kan oroa mig för och vara rädd för vad resultatet ska bli, och vem skulle jag vara utan all denna rädsla? Vad skulle jag kunna åstadkomma i mitt företag, i mitt liv? Ibland är det så "enkelt" att gömma sig bakom rädslor istället för att ta itu med vad det är som verkligen skaver. Att ta tillbaka makten till sig själv och inse att ofta är det faktiskt vi själva som står i vägen för vår egen framgång, inte en massa yttre omständigheter som det kanske i stunden känns lättare att skylla på.

Feeling good is good

Denna är så himla simpel och det är det som gör den så bra tycker jag :) Jag tycker att vi ofta glömmer värdet i att helt enkelt tillåta oss att må bra! Det behöver inte handla om extremt höga lyckokänslor eller framgång men att helt enkelt känna att vi just nu mår helt ok, kanske till och med bra. Och att vi har stor makt att själva påverka detta, oavsett vilka omständigheter vi lever under så kan små justeringar i vardagen göra livet lite enklare att leva om vi fokuserar på hur vi skulle kunna må så bra som möjligt just i denna stund, utan att oroa oss så mycket för vad som eventuellt kan ske i framtiden.

meeting Gabby

I choose peace instead of this

Åh detta har redan hunnit bli mitt mantra! <3 Har använt det flera gånger denna vecka redan. När orostankar dyker upp, eller jag börjar älta något som sagts eller gjorts… då stoppar jag direkt den tanken och byter ut mot detta. Vad som än har hänt så väljer jag peace istället. Jag kan välja.

Varje tanke vi sänder ut är en:
Intention
Begäran

Det vi tänker om och om igen blir tillslut till vår verklighet, så öva på att tänka på vad du vill ha istället för på vad du inte har. Tänk som om att du redan har det, formulera gärna affirmationer och mantran som du kan använda dagligen. Jag har till exempel ett mantra just nu som är: ”Varje dag inspirerar och stöttar jag människor som vill skapa en meningsfull karriär” Kan lova att jag inte direkt vaknar med denna känsla varje morgon, men jag övar på att göra det till min sanning. Det är vad jag strävar efter och genom att ”plantera” detta i mina tankar så får det mig att orka kämpa när det känns tufft.

I catch myself future tripping

Future tripping - så bra uttryck som beskriver vad vi ofta ägnar oss åt när vi går runt och oroar oss för framtiden och försöker kontrollera slutresultatet. Men om vi istället siktar på att må bra här och nu så spelar det ingen roll vad slutresultatet blir. Vi mår ju bra nu. Och nu. Och nu.

We don’t make time to tune in

Hur kan vi checka in med oss själva dagligen? Jo genom exemplevis meditation och affirmationer. Medveten närvaro helt enkelt. Låt inte livet vara ett race där du springer med skygglapparna på, stanna upp och känn in. Hur känns det nu? Vad kan du göra just nu för att må ännu bättre?

The key to success is to measure it by how much fun you are having!

Älskar detta!! Utmana normen om vad framgång är. Släpp prestationen och släpp fokus på hur det ska bli sen. Tänk istället, hur kan jag ha så kul som möjligt nu? Om vi applicerar detta på karriär till exempel: Istället för att tänka att du kommer bli lycklig när du har fått ett visst jobb, tjänat en viss mängd pengar, nått en viss position etc. så kan du testa vad som händer om du fokuserar på att uppskatta det du redan har nu och hur du kan göra detta så pass kul och bra som möjligt?! Eftersom när vi blir besatta av slutresultatet försöker vi kontrollera vägen dit. Let go. Ha så kul som möjligt istället! Denna strategi kommer mest troligt leda dig till yrken och positioner som du mår bra i och som inte bara ser bra ut på ditt CV.

Have I chosen the teacher of fear or the teacher of love?

Hur väljer du att se på livet, på misslyckanden och på framgångar? Styr du dina beslut utifrån rädsla eller kärlek? Hur kan vi välja ”the teacher of love”? Surrender, let go, ask for help. Våga vara sårbar, våga drömma och öppna upp för möjligheten att lyckas. Målet är inte att utplåna all rädsla, det är att sluta tro på den som en sanning. När du känner rädsla – bli medveten om vad du känner, tacka rädslan för att den dyker upp och påminner dig om vad som är viktigt för dig, men låt den inte bli din sanning.

choose love

How is what you focus on a reflection of what you receive in your life?

Var fokuserar du din energi? Vad utstrålar du? Projicerar du en attityd av stress, rädsla…? I så fall, vad tror du att det attraherar mer av? Ibland är det såklart svårt att inte påverkas av stress, rädsla etc. men om det blir till en vana och vi knappt ens märker själva att hela vårt liv ser ut så, då tror jag det är dags att fundera över hur vi kan förändra det.

Några avslutande ord att ta med sig ut i vardagen och gärna checka in med sig själv dagligen:

Our power lies in how good we can feel

How much fun can I have today? Right now?

How can I feel joy right now?
Not when I have a great career or an amazing partner or whatever, but NOW?


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget!

När jag tog tjänstledigt och pluggade i San Francisco

Det slog mig häromdagen att det nu är 1 år sedan jag bodde i San Francisco nästan 3 månader! Känns på ett sätt som igår men på ett annat sätt som flera år sedan, det har ju hänt så otroligt mycket sedan dess!

För er som inte följt bloggen tidigare så är det så att jag tog tjänstledigt förra våren för att utbilda mig till coach och eftersom jag första delen av terminen skulle läsa kurser på distans så bestämde jag mig för att spendera några månader i Californien! Detta visade sig sedan vara det första steget innan jag vågade säga upp mig och starta eget :)

Jag hade planerat resan i några månader innan jag åkte, och idén kom till mig i samtal med min karriärcoach som jag träffade hösten innan. Vi pratade mycket om mina drömmar, önskningar och min längtan. Jag upptäckte då att jag verkligen längtade efter att få byta miljö, att få resa ensam och att få fokusera på att må bra efter en tuff tid i livet. Kanske var timingen inte alls bra, jag och min sambo hade flyttat till hus några månader innan och vi planerade att köpa hund. Men jag tror sällan att det finns någon bra timing för sådant här, så vi kom tillsammans fram till att nu var lika bra som sen :)

Jag hade fått tag i ett boende för hela perioden som dessvärre blev avbokat två dagar innan jag skulle åka, men jag skickade ut nödrop i alla mina sociala medier och lyckades få tag i ett rum de första två veckorna och tänkte att resten fick lösa sig på plats.

Det löste sig visserligen men det blev så att jag fick flytta varannan vecka hela perioden och det blev både dyrare och mer ansträngande än jag trott, men det ledde också till flera fantastiska nya vänner som jag inte fått om allt gått enligt min ursprungsplan. Så jag är tacksam för det trots allt!

Mina dagar spenderade jag mest på olika caféer där jag pluggade mina distanskurser. Jag hade varit i San Francisco 2 gånger innan denna resa men var ändå sugen på en del sightseeing eftersom det kändes helt annat att upptäcka en stad som man bor i än bara hälsar på en vecka. Jag fick även besök av både min syster och av Ludwig och vi hade så himla fantastiska veckor tillsammans!

Minns så väl när min syster Caroline kom och jag äntligen fick sällskap på mina pluggstunder! Vilken dröm! Hade haft några tuffa veckor med osäker boendesituation och eftersom jag inte kände någon alls där och pluggade på distans så var det väldigt ensamt. Ett syfte med resan var ju att vara ensam och jag trivs dessutom riktigt bra med att vara med mig själv :) Men jag hade ändå upplevt några stunder där jag tvivlade på varför jag lämnat sambo, vänner, vårt nya fina hus och istället bodde på en madrass på golvet med kackerlackor som kom fram så fort jag tappat en smula kex på golvet... 

Så när hon kom fick jag massor av ny energi och inspiration, jag började med att visa henne mina allra bästa frukostställen <3 Vi promenerade flera mil varje dag och vädret var hur bra som helst under veckan som hon var där!

Direkt efter hon lämnat San Francisco så kom Ludwig och då hade vi bestämt oss för att åka på roadtrip (det löste även problemet med att jag var bostadslös :)). Så vi hyrde en liten bil och eftersom jag är den enda av oss med körkort så fick jag den härliga utmaningen att ratta runt på sexfiliga vägar samt inne i SF där det är helt orimliga uppförs - och nedförsbackar... men det gick kanon, bara något litet missöde där det tutades en hel del på mig :I

Även denna vecka var vädret strålande större delen av tiden och denna roadtrip var så magiskt härlig!! Vi hade letat upp riktiga pärlor längs vägen och eftersom det var off season så var det väldigt rofyllt och lugnt överallt.

Lucia Lodge där vi stannade en natt

När Ludwig åkt tillbaka hem igen så hade jag 3 veckor kvar i SF och flyttade in i ny lägenhet och nytt område, till världens bästa roomie JESS. Alltså hon tog emot mig så himla väl och bjöd in mig till massor av roliga saker med hennes kompisar. Hon hade dessutom flera kompisar som antingen hade släkt i Sverige eller som av någon anledning äääälskade Sverige, haha så kul och jag kände mig så välkommen hos dem <3

Jess lägenhet i fina Haight Ashbury!

Mitt rum hos Jess!

Detta var ju helt klart det bästa och lyxigaste boendet på hela resan! Innan hade jag flyttat runt i olika delade lägenheter inom ungefär samma område som visade sig vara ett av de mest utsatta i SF, Tenderloin. Området ligger "mitt i SF" men tvärtemot här hemma där det ofta är mer kriminalitet och utsatthet i förorterna så är det här istället lyxigt att bo i en förort och de fattiga och utsatta samlas i Tenderloin. Många psykiskt sjuka, hemlösa och djupt drogberoende bor på gatorna och jag måste erkänna att jag ofta kände mig otrygg. Dels blev jag utsatt för en blottare men också för att det ofta var stora gäng som kunde börja följa efter mig mitt på dagen (jag gick inte ut på kvällarna). 

Men nu skulle jag alltså bo mina sista veckor i Haight Ashbury som är en helt annan stadsdel och det var ganska hemskt att se hur stora klyftorna är och hur mycket renare och "finare" det var i denna del.

Jag o Jess!

Mina sista veckor var verkligen så himla fina, dels för att jag fick nya vänner men också för att jag hade börjat få in nya rutiner och skapat mig en tillvaro i denna stad. När det närmade sig hemresa kände jag att jag gärna hade stannat längre, men det var dags att åka hem och påbörja min coachutbildning i Stockholm!

Jag är verkligen så tacksam för att jag gjorde denna resa! Det var verkligen precis den nystart jag behövde och gav mig så mycket tid att reflektera över vilket liv jag vill leva och vad som är viktigt för mig. Mycket av det jag drömde och fantiserade om då har ju faktiskt blivit min verklighet nu och jag tror att mycket är tack vare att jag fick denna tid att uppleva helt nya saker och lägga grunden för hur mitt framtida liv skulle se ut. 

En novellsamling om stress

Åh nu är jag både så glad, pirrig, nervös och förväntansfull på samma gång! Jag ska nämligen få en novell publicerad! På riktigt, i en bok, utgiven av ett förlag :) Känner bara: WOW

Som jag skrivit om tidigare så drabbades jag av utmattningssyndrom för drygt 2 år sedan. När jag försökte återvända till mitt jobb där jag blivit sjuk så började jag skriva på en text om mina upplevelser. Det blev lite som dagboksanteckningar och reflektioner blandat. Jag skrev när jag hade lust eller när jag helt enkelt var tvungen för att jag behövde få ur mig allt som jag bar på inom mig. Men skrivande var helt kravlöst, det var ju aldrig någon som skulle läsa det där? 

Men så gick tiden och under förra våren så såg jag en efterlysning på instagram om noveller till en novellsamling om just stress och utmattning. Det var bästa Emma Holmgren som hade planer på att ge ut denna bok på sitt förlag Parus Förlag. Emma har själv skrivit en bok om sin egen upplevelse av sjukdomen och denna bok var min bibel när jag var sjuk! Den gav mig både, tröst, fakta, igenkänning och en slags samhörighet.

Eftersom jag gillade Emmas bok så mycket och själv hade påbörjat en text på ämnet så kändes det självklart att jag åtminstone skulle ansöka om att få vara med! Deadline var mitt i sommaren, 31 juli, och jag hade bara några veckor på mig att slutföra novellen när jag såg efterlysningen. Jag öppnade dokumentet som legat vilande i min dator länge och insåg att det mest var lösa fragment och inte alls en sammanhållen historia... Men jag var så motiverad att jag tänkte att jag får ta med datorn på semestern i Norrland och skriva där. Det som hände var då att min dator kraschade några dagar innan semester och när jag lämnade in den för reparation och fick höra att innehållet kanske inte gick att rädda så höll jag på att ge upp skrivandet där och då. 

Men jag kände också en så stark känsla av att jag inte ville att min text och mina upplevelser skulle gå förlorade. Så även om den ursprungliga texten inte gick att rädda så beslutade jag mig för att slutföra novellen. Jag började med att skriva ner det jag mindes i huvudet från min tidigare text och sedan fyllde jag på med ny text. Det var som att jag kastades tillbaka till min sjukdomstid och både såg och kände allt så tydligt igen. Ingen kul upplevelse men kanske ett sätt att bearbeta det jag varit med om?

När det nästan var dags för deadline tog jag mod till mig och delade texten med mina två systrar Malin och Caroline för att få deras feedback. Båda två skriver själva och Malin är dessutom journalist och författare till yrke så det var verkligen en enorm förmån att få deras respons på min text.

Ja så tillslut skickade jag alltså in den och någon månad senare fick jag det glada beskedet att Emma valt ut min novell till sin bok! Jag blev så glad och tacksam, och så nöjd över att jag inte gav upp trots rädslor, datorkrash och andra hinder :)

Så nu finns boken snart i en bokhandel nära dig, den går redan nu att förhandsbeställa via Bokus här och via Adlibris här. Och extra bra är att av varje såld bok skänker Parus förlag 20 kronor till stressforskningen via Hjärnfonden!

Om boken:

Stress är den främsta orsaken till sjukskrivning i Sverige. Bakom statistiken finns helt vanliga människor som trodde att de aldrig skulle drabbas.
 Tjugofyra modiga novellskrivare delar med sig av sin historia och ger dig som läsare en unik inblick i utmattningssyndromets verklighet. Möt bland annat den unga studenten med höga ambitioner, kvinnan som älskar en alkoholist, chefen som en dag bestämmer sig för att aldrig mer gå till jobbet, politikern som svimmar på väg till ett möte, polisbefälet som kämpar i motvind på en mansdominerad arbetsplats, mamman som strävar efter perfektionism och sjuksköterskan som måste ge upp och inse att det är hon som behöver vårdas.
 En av årets viktigaste böcker i ett samhälle som är i desperat behov av större förståelse och kunskap om stressrelaterad ohälsa.

När jag ändå är inne på ämnet vill jag passa på att rekommendera några andra böcker på tema stress och utmattning som verkligen har hjälpt mig:

Våga vara rädd - en bok om utmattningssyndrom av Emma Holmgren

Brinntid av Pernilla Alexandersson & Sanna Lillie

 Meningen med hela skiten av Nina Åkestam

Stress och motståndskraft av Olivia Gyllenhammar & Sara Haraldsson

Utveckling och utmaningar från 2016

Ligger hemma med influensa och har knappt varit utanför dörren på snart en vecka. Jag som hade sådan lust att hugga tag i det nya året, men så blev det total inaktivitet istället.. Så är det med livet, svårt att kontrollera allt hur mycket jag än skulle vilja ;)

Idag börjar jag dock kunna formulera hela meningar och tänka lite klarare, så jag fick lust att skriva några rader om 2016 för att summera vad som hänt och dela med mig av mina erfarenheter. Det är snart 1 år sedan jag startade denna blogg och då passar det ju utmärkt med en årssummering!

2016 har inneburit enorma förändringar i mitt liv och de flesta har jag tack och lov valt själv. Året har varit en utvecklingsresa i hög fart. Det började i januari när jag tog tjänstledigt och hoppade på ett flyg till San Francisco för att leva ensam där i två månader, utan att veta var jag skulle bo förutom de första nätterna. Det visade sig bli en resa jag aldrig kommer ångra, tuff på många sätt men mestadels helt fantastisk, utvecklande och rolig. Så många nya platser och människor, så mycket frihet och tid för reflektion.

Jag kommer sedan hem till Stockholm i mars och börjar en utbildning som utmanar och utvecklar mig till max. Att utbilda sig till coach är inte bara att lära sig ett ämne och några verktyg, det är också att låta sig själv bli coachad, att ifrågasätta sina egna invanda tankemönster, att utvecklas personligen och få många nya perspektiv. Jag får också ett nytt nätverk i mina kursare som alla är på olika platser i livet och har med sig olika erfarenheter in i kursen, ett härligt gäng som jag fortsätter hålla kontakten med.

Någonstans här i slutet på maj kommer vår hundvalp Otto hem till mig och Ludwig, massor av kärlek och glädje men även sömnbrist och en varelse som kräver konstant behov av närhet och uppmärksamhet. Som tur är har vi nu hittat en underbar dagmatte men livet har helt klart förändrats sedan Otto kom <3

Sedan kom sommaren och jag tog beslutet att säga upp min trygga anställning som jag haft de senaste 3 åren, med fantastiska kollegor och den bästa chef jag någonsin haft. Men där jag också upplevt den tuffaste perioden i mitt liv då jag blev sjuk i utmattningsdepression för två år sedan. Nu var det dags att ta steget från anställning och ut i ovissheten. Jag hade inget nytt jobb och jag ville inte ha något heller. Jag ville skapa ett eget. Utifrån mina drömmar och mål. Så jag skickade in blanketter till Skatteverket, skrev affärsplan, budgeterade och några veckor senare var jag stolt egen företagare med bolaget Nord Consulting.

Där och då började ytterligare en utvecklingsresa. Det var ingen som skulle servera mig jobb, uppdrag och klienter så det var dags att börja nätverka och sälja. Ett av alla dessa möten var med företaget Add Gender som jobbar med precis det jag också vill göra: sprida kunskap om jämställdhet, normer, genus och mycket annat spännande. De trodde på mig och blev en av mina första kunder! Jag höll en workshop för dem och trots nervositet innan så är det något av det roligaste jag gjort denna höst! Kände att jag var på rätt spår, så här ska jobbet kännas.

Jag börjar senare deras utbildning till Certifierad Normingenjör och igen finner jag mig själv i en utvecklingsresa i hög fart. Här får jag återigen utmana mina egna föreställningar, bryta upp med invanda mönster, bygga på mitt nätverk och en bra grund att stå på i framtida arbete. Utbildningen innehåller skarpa kundcase och spontana presentationer för nya kunder, det är också utforskande av sitt eget varumärke, kompetens, nätverk och att utveckla sitt självledarskap.

Parallellt med detta skriver jag avtal på flera nya uppdrag, jag får förtroendet från flera nya klienter att coacha dem mot nya mål. Jobbar samtidigt vidare med att lägga grunden för mitt företag; skapa ny hemsida, blogga för att sprida kunskap och inspiration, lunchar och fikar och promenerar med massor av nya inspirerande kontakter. Jag hoppar på en bloggutmaning där jag ska blogga varje dag i 30 dagar utifrån ett givet tema (inser vilket enormt JOBB det är att blogga). Jag blir invald i styrelsen för en ideell förening och bokar in styrelsemöten och workshops med detta härliga gäng.

Någonstans i början av oktober inser jag att jag jobbar heltid plus kvällar och helger, att min kalender är fylld till bredden med uppdrag, åtaganden och möten, visserligen roliga men inget blir kul när det går till överdrift. Jag har sprungit runt med hundra spännande idéer, förverkligat massor av dem och kört på i full fart för att avverka resterande. Men plötsligt vaknar jag upp och alla idéer känns overkliga. Inget är lustfyllt och all kreativitet har bytts ut mot prestationsångest. Jag får en olustig känsla och tvivlar på vad jag håller på med egentligen. Jag sa ju upp mig för att jag ville skapa en tillvaro som ger mig energi, som ger mig möjlighet till återhämtning, att lägga min tid och kraft på något som betyder något och är meningsfullt för mig och andra. Men var hade jag hamnat?

I min entusiasm över att vara egen företagare och också i min rädsla över att tacka nej till uppdrag så hade jag tackat ja till alldeles för mycket. Med en utbrändhet i bagaget så kände jag igen signalerna tydligt. Oro, huvudvärk, frustration, svårt att koncentrera mig, en ständig klump i halsen och sedan kom rädslan över att allt skulle kollapsa igen.

Som tur är valde jag att agera annorlunda denna gång, klokare av erfarenhet. Jag har därför under senare delen av vintern valt att avsluta några engagemang och uppdrag. Istället för att se detta som ett misslyckande så ser jag det som en stor seger. Att jag lyckats lyssna till min egen kropps signaler och vågar välja mitt eget välmående före någon slags "yttre framgång" är det största som hänt mig 2016. Jag känner nu att jag kan lita på mig själv, att jag jobbar MED mig själv och lyssnar till min kropp. Jag mår nu bra, har vilat under julledigheten och är till och med peppad på 2017 och på att jobba med saker som ger mig energi! Att få coacha och utveckla människor genom enskilda möten, utbildningar och workshops är det som kommer prioriteras högst framöver. 

Företagandet (och livet!) kommer förmodligen alltid handla om att testa saker, utvärdera, behålla några delar och tänka om kring andra. Jag har stor medkänsla för mig själv angående att jag ville så mycket i höstas och därmed sprang på alla bollar som kastades åt mitt håll, att jag kände ett sådant enormt lyckorus av att få jobba med det jag brinner som mest för att jag inte visste när det var dags att dra en gräns. Jag har medkänsla med mig själv för att jag inte visste det på en gång, men nu har jag lärt mig lite mer och kan ta klokare beslut baserat på dessa insikter.

Tänk att jag bara haft mitt företag i fyra månader och ändå har så mycket hunnit hända. Jag är fylld av tacksamhet över allt jag fått göra, och ser med ljus och värme på framtiden. Jag tar mina lärdomar från dessa månader och smider planer för ett mer balanserat och hållbart 2017.

Jag lär så länge jag lever helt enkelt! Vad har du lärt dig under 2016? Reflektera och dela gärna med dig med en kommentar!

Yoga Camp

Nu har det inte varit mycket action här inne på sistone... Men ibland räcker liksom varken tiden eller orken till. Det är grå oktober utanför, snart november och det har varit en omtumlande höst. Med dagar fyllda av mycket jobb så finns det liksom inte så mycket energi kvar att lägga på bloggen. Men misströsta inte! :) Jag tar det bara lite lugnare ett tag.. Försöker leva som jag lär, och alltså sätta mig själv i första rummet. Tar hand om mig och har inte för hårda krav på vad som "borde" göras. Just nu borde jag faktiskt mest bara göra sånt som ger mig energi och som jag mår bra av <3

En sådan sak är en yoga-rutin som jag börjat med. Efter en intensiv september så lovade jag ju mig själv att ta det lite lugnare i oktober och att jag skulle avsätta tid för yoga (skrev mer om det här). Det tog några veckor (!) in i oktober innan jag kom igång men nu har jag faktiskt yogat 8 dagar i rad, hurraaa!

Anledningen till att jag lyckats med det är delvis såklart för att jag prioriterat mig själv och min yoga, jag har stått upp för detta behov och fullföljt det för min egen skull. Men en annan stor anledning är för att jag startade "Adrienes yoga camp". Jag får då en ny yoga-video skickad till min mail varje dag i en månad. Varje dag denna månad har också ett tema som helst ska genomsyra hela dagen. Det kan vara exempelvis; I accept.../I am capable of.../I choose... och så ska jag fylla i lämplig fras som passar för mig den dagen. Det är SÅ bra, älskar att ha ett mantra för dagen som påminner mig om vad som är viktigt just för mig den dagen.

Och alltså utan att överdriva så tycker jag att denna nya yoga-rutin är helt underbar! Adriene passar mig så himla bra, hon tar liksom inte yoga på för stort allvar, hon gör det roligt och avslappnat och utan fokus på hur man ser ut eller om man gör poserna exakt rätt. Min halvtimme med henne har nu blivit dagens höjdpunkt! Ser så mycket fram emot att bara få sträcka ut, krama om och vara närvarande i min kropp. Precis vad som behövs när hösten känns sådär grå och trist.

Blir ni inspirerade så kolla in vettja! —>  Yoga With Adriene

En mjuk helg efter en hård vecka

En intensiv arbetsvecka avslutas nu med jobb från sängen. Bästa kontrasterna. Har haft mycket jobb och annat engagemang i veckan, några dagar har jag gått hemifrån vid 7 och inte kommit tillbaka förrän 12-13 timmar senare.. pust. Imorse skulle jag dessutom med 7.30-tåget till Uppsala för möten där så när jag kom tillbaka vid lunchtid kände jag att det var jobb från sängen som gällde resten av eftermiddagen!

Sån lyx att kunna variera arbetsmiljö och lyssna till vad kroppen och sinnet behöver just för stunden.

Helgen för mig behöver vara mjuk och återhämtande. Längtar efter frisk luft, mjuka kläder och mysiga stunder hemma. En omhändertagande helg får det bli. Ta hand om er!

Äppelmeditation

Nej, äppelmeditation är inte ett nytt koncept jag lanserar... :) Men idag har jag skalat ca 100 små, små äpplen som jag sedan hackat ner i en kastrull och kokat ihop till äppelmos. Och det kändes ganska så meditativt. Att göra något repetitivt som du behöver fokusera på men utan att anstränga hjärnan så värst mycket, det kan vara riktigt skönt och avslappnande. Jag har fortfarande lite svårt att "bara sitta och meditera" även om jag övar på det. Men ibland kan man ju göra nåt sånt här istället... fundera över livet medan du skalar äpplen!

Detta är nog ganska talande för min helg i övrigt, har inte gjort många knop och det var helt enligt plan. Hade blockat denna helg i min kalender och lovat mig själv att INTE boka in något alls. Välbehövligt. Även om det stundtals känts långtråkigt så vet jag att det var precis vad jag behövde denna fullbokade oktober.

Otto vet hur man spenderar en helg i lugn och ro :) Ikväll vill jag bara krypa upp i soffan, tända en brasa och se den spännande fortsättningen av "Follow the money" som går på svt. Sen hoppas jag att jag är redo för en ny vecka när jag vaknar imorgon. Hoppas ni har en skön söndag!

Lördag i Rosendals trädgård

I helgen kändes det ju fortfarande som sommar och vi tog vi färjan över till Djurgården!

Otto var peppad! Ser kanske lite rädd ut här, men i övrigt var han mycket glad och nyfiken :) Det var första gången han åker färja så lite nervös får han ju vara. Han har dock åkt kanot tidigare (!!)

Färjan stannade vid Gröna Lund men vi sick-sackade mellan alla barnfamiljer och gick med raska steg mot Rosendals Trädgård. Där såg vi bland annat dessa grönkåls-palmer! Så coola!? Visste inte att det var såhär grönkål såg ut innan de plastades in och hamnade i min matkasse.

Vädret var ju strålande och Rosendal kändes som det perfekta utflyktsmålet denna dag.

Vi var dock inte de enda som tänkt denna tanke, så vi stod väl ungefär en timme i kö för lunch/fika... men vi hade ingen brådska så det var ju ingen fara. Efter köandet mumsade vi i oss grillad palsternacka med mangold, nötter och chevrékräm. Plus en morotskaka och kaffe. Mums!

Otto var så himla pigg och sprang hela tiden, vi fick verkligen hålla i honom hårt eftersom han vill hälsa på varenda människa/hund som han ser. Var mycket andra hundar ute denna dag och det var ju spännande såklart. Det är så kul nu när vi har Otto för vi träffar så många andra hundägare som vill prata, och många utan hund också för den delen... alla vill stanna och veta hur gammal Otto är, vilken ras han är etc. Han charmar de flesta :)

Efter lunch strosade vi runt lite. Så gulligt litet rosa hus som vi gick förbi!

<3 <3 <3

En riktigt mysig dag! Så glad för det fina vädret och för att vi hade en hel dag tillsammans och bara kunde njuta.